Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът трябва да знае за какво гласува

Снимка: БГНЕС

Златоградското село Аламовци е създадено през 1762 година, разположено е в най-южната точка на област Смолян, на границата с гръцкото село Сареле. Първите заселили се хора са от Ксанти. Богат гръцки пастир Аламо през лятото водил стадата си в планината, а през зимата в гръцките равнини, оттук идва и името на селото. Преди 17 години в Аламовци са живели близо 500 жители, днес те са едва 320.

Безработицата е основният проблем за хората, изнесли се във вътрешността на страната, в съседна Гърция, Англия и Германия. Мъжете са заети в мините на „Горубсо – Златоград“, жените пътуват повече от 60 километра, за да работят в цехове в село Ерма река и Златоград, затова мъжете са готови да помогнат с безвъзмезден труд на бизнесмен, който да отвори цех в селото в сградата на бившето училище. Някои от тях споделят мечтите си:

Искам да видя нашите деца, че живеят добре. Оптимист съм и вярвам, че рано и ли късно нещата ще бъдат променени.

На бъдещия президент пожелават:

Да е жив и здрав, да ни поздравява на Нова година. Друго какво прави президентът? Просто народът трябва да се промени. Един президент не може да промени държавата. Който и да застъпи, той трябва да милее за държавата. Сега тъпчем на едно място. Българинът трябва да знае за какво гласува.

От звуковия файл можете да чуете репортаж на Радостина Чернокова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35