Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама се срещна с европейски лидери в Берлин

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама опита да успокои европейските съюзници за предстоящото управление на Доналд Тръмп. Обама се срещна в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и премиерите на Великобритания, Италия и Испания - Тереза Мей, Матео Ренци и Мариано Рахой.

Шестимата раговаряха за конфликта в Украйна, терористичната заплаха, последствията от Брекзит и политиката спрямо Русия. Всички теми обаче бяха подчинени на основния впрос на европейците – как ще се работи с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. От шестимата лидери в канцлерството само Обама познава следващия президент и е разговарял с него. Европа е разтревожена от новата власт във Вашнигтон заради острите изказвания на Тръмп по отношение на вече постигнати договорености като Парижкото споразумение за климата или атомната сделка с Иран.

Европейските лидери и Обама се обявиха за запазване на санкциите срещу Русия до пълното прилагане на споразуменията от Минск. Те изразиха безпокойство от това, че в Източна Украйна все още няма примирие и въоръженият конфликт продължава.

Участниците в срещата се ангажираха с добро сътрудничество в рамките на НАТО и в бъдеще. За последствията от Брекзит освен на общата среща се говори по-късно и на среща на четири очи между Ангела Меркел и Тереза Мей. Резултатите от техния разговор обаче не бяха обявени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Барак Обама-Ангела Меркел

В последната си визита в Берлин като държавен глава Обама категорично подкрепи Меркел

Ако бях германец и можех да гласувам тук, щях да подкрепя Ангела Меркел . Но не знам дали това щеше да й помогне или да й навреди. С тези думи американският президент Барак Обама се сбогува с германския канцлер Ангела Меркел по време на..

публикувано на 17.11.16 в 20:15
Доналд Тръмп и Барак Обама в Белия дом

Барак Обама би подкрепил положителна промяна на здравната система в САЩ

Американският президент Барак Обама обяви, че би подкрепил всеки ход на следващия държавен глава Доналд Тръмп с цел подобряване на системата за здравеопазване в САЩ. Тръмп твърди, че може да подобри здравната система. Смятам, че ако може да предостави..

публикувано на 17.11.16 в 17:54

Барак Обама говори за смисъла на демокрацията в Гърция

Днес Акрополът в Атина имаше само един посетител – американския президент Барак Обама . Още с пристигането си в Атина, при всяка от срещите Обама казваше, че от дете мечтае да посети Акропола. След това изнесе реч за демокрацията и предизвикателствата..

публикувано на 16.11.16 в 16:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, ДПС" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, ДПС" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази вечер от Централната..

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да..

публикувано на 04.09.24 в 19:05

КЗП забрани нелоялна търговска практика на мобилните оператори по отношение размера на неустойките

Комисията за защита на потребителите забрани прилагането на нелоялна агресивна търговска практика от мобилните оператори по отношение на максималния размер на неустойките.  Председателят на Комисията Мария Филипова издаде административни актове, с които да..

публикувано на 04.09.24 в 19:00

Голям пожар в столичния квартал "Димитър Миленков"

Сухи треви и отпадъци горят в столичния квартал "Димитър Миленков".  Три екипа на пожарната са на място. Няма опасност за живеещите наблизо, увериха от Пожарната Пожарът гори в полетата около кварталите. Към..

публикувано на 04.09.24 в 18:56
Колеги, близки, приятели, граждани се поклониха пред паметната плоча в двора на РПУ в Бобов дол за загиналите шестима полицаи и пожарникари.

Рискът пожарът под Черни връх в Рила да се разрасне не е голям

Не е висок рискът пожарът под Черни връх на 2300 метра надморска височина в Рила да се разрастне.  Това казаха пред репортери гл. комисар Александър  Джартов, директор на Националната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и..

публикувано на 04.09.24 в 18:31