Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО отбелязва с протестно шествие 97 години от Ньойския договор

Тази вечер Във Велико Търново членове и симпатизанти на ВМРО ще отбележат с протестно шествие 97-ата годишнина от подписването на Ньойския договор. С него страната ни губи 11 хиляди квадратни километра от територията си и е осъдена да изплати над 2 милиарда златни франка репарации, което представлява 22 процента от националното й богатство. В същото време България трябва да поеме повече от 120 хиляди бежанци, напускащи изгубените територии.

В центъра на Велико Търново ще бъдат запалени факли в памет на загиналите във войните за национално обединение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Главчев: Всички министри си свършиха работата

Служебният премиер Димитър Главчев отчете работата на кабинета и със заявката, че не обича да хвали себе си и екипа си, каза, че всички министри са си свършили работата по ресорите. Главчев акцентира, че за първи път няма възражения към провеждането на изборите, както и че страната е смятана за надежден партньор в НАТО и Европейския съюз...

публикувано на 03.07.24 в 11:06
Парламентарният лидер на

Две българки привличат гласове на крайната десница във Франция

Две българки са част от листите на крайнодясната партия "Национален сбор" за парламентарните избори във Франция, предаде БГНЕС. Славка Михайлова и Иванка Димитрова са се класирали за втория тур, който ще се проведе на 7 юли. Михайлова получи 23,06 % в 1 окръг на департамента Ло и ще се изправи срещу кандидатите на левицата и управляващата партия в..

публикувано на 03.07.24 в 11:01

След бурята: Пловдивските пожарникари са се отзовали на 32 сигнала

На 32 сигнала, предимно за паднали дървета и клони са се отзовали пловдивските пожарникари след снощната буря.  При единия от случаите голямо дърво е паднало върху автомобил. Шофьорът не е пострадал , но щетите  по колата са големи. Аварийните екипи са отстранявали паднали дървета на Асеновградско шосе и на Околовръстния път в района на..

публикувано на 03.07.24 в 10:57

Полицията задържа наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:38
Лена Бориславова

Според Лена Бориславова Борисов се надява да няма кабинет "Желязков"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се надява проектокабинетът с премиер Росен Желязков да не получи подкрепа, каза днес Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България": Според нея кабинетът "Желязков" е 50% е кабинет, в който министрите бяха свалени с протести преди няколко години, другите 50% са на Делян Пеевски: "Никой не..

публикувано на 03.07.24 в 10:27

Гърците благодарят за "братската българска помощ" при гасенето на пожарите

Гърците благодарят на българските пожарникари за помощта при гасенето на горските пожари. Захлаждането днес облекчи обстановката, но силният вятър може да създаде проблеми. На остров Тасос, където почиват много български туристи, гръм запали гора. Засега не се налага евакуация. Останалите пожари към момента са частично или напълно овладяни...

публикувано на 03.07.24 в 10:23

НС с временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система на Нотариуса и Еврото

Със 117 гласа "за" и без дебати – мнозинството в Народното събрание подкрепи създаването на нова временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групата на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. ГЕРБ-СДС и ДПС бойкотираха предложението на ПП-ДБ, като 62 от ГЕРБ-СДС гласуваха против, а..

публикувано на 03.07.24 в 10:15