Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов и възможните последици от него са основна тема за американската, британската и руската преса. 
Турция и Русия, чиито променливи отношения играят роля в оформянето на войната в Сирия и свързаната с нея криза, преживяха нова обща травма, пише вестник "Ню Йорк таймс". Карлов беше застрелян от въоръжен мъж в момент, когато Москва и Анкара се стремят да постигнат споразумение за конфликта в Сирия, където двете страни подкрепят съпернически фракции, посочва и британското издание "Файненшъл таймс".
   
 Убийството на руския посланик може да сближи Анкара и Москва, прогнозира британският вестник "Гардиън". То не би трябвало да има последици върху отношенията на Русия и Турция, съгласяват се анализатори, цитирани и от френския вестник "Фигаро"
Организаторите на стрелбата вероятно са целели да отмъстят на Русия за действията й в Сирия и да провалят започналото руско-турско сближаване, заявяват събеседници на "Комерсант" в Анкара и Москва. "Русия не ще може да прости ей тъй гибелта на своя посланик", прогнозира турски бизнес аналитик пред "Новая газета"

Развитието на руско-турските отношения зависи от действията на Анкара, посочва "РБК". "Нов етап на захлаждане между Москва и Анкара няма да има", коментира шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки пред "Росийская газета". "Не стреляха срещу Карлов. Стреляха срещу Русия", заявява във "Взгляд" председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов

За окървавена Коледа в Берлин и куршуми по регионалната сигурност заради убийството в Анкара пишат и гръцките, и сръбските  издания.  Светът беше шокиран от хладнокръвното убийство в Анкара, а фанатизирани ислямисти сеят смърт в Германия, коментира вестник "Елефтерос типос"

Посланик Андрей Карлов е убит от бивш турски полицай, който съдейки по всичко е ислямистки радикал, отмъщаващ за военната намеса на Москва в сирийската война, посочва сръбското издание "Политика"

Украинският президент Петро Порошенко осъди инцидента в Берлин и пренебрегна убийството на руския посланик в Турция, отбелязва в заглавие пък вестник "Газета".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Деров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Според резултатите от анкетата на втория кръг на президентските избори един срещу друг..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в следващите 48 часа Той потвърди, че израелските сили за отбрана са нанесли изпреварващи удари срещу..

публикувано на 25.08.24 в 18:08

Горят треви и храсти край Ботевград

Горят треви и храсти в местността Малините край Ботевград,съобщи за БТА кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Пътят Е-79 в посока Видин е временно затворен, но скоро се очаква движението да бъде пуснато.  Екипи на местната пожарна гасят огъня. Гавалюгов заяви, че ситуацията е под контрол и скоро пожарът ще бъде потушен. От Главна дирекция "Пожарна..

публикувано на 25.08.24 в 17:41