Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюнтер Йотингер: Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа

Германският еврокомисар отхвърли обвиненията в лобизъм и нетолерантност

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер отхвърли като неоснователни критиките срещу него в лобизъм и нетолерантност. В продължение на 2 часа и половина той отговаря на въпроси на депутати в ЕП, които оценяват готовността му да заеме ресорите на подалата оставка Кристалина Георгиева – Бюджет и Човешки ресурси.

Само 1 от общо 42-мата евродепутати от три различни комисии отявлено атакува новия комисар по бюджета заради расистки и ксенофобски изказвания по време на реч в Хамбург миналата година. Гюнтер Йотингер, който трябва да отговаря и за персонала в ЕК, смирено се извини пред депутатите за коментарите си по повод китайците, жените и хомосексуалните бракове и подчерта, че дискриминацията по никакъв начин не е сред методите му на работа:

Относно казаното от мен в Хамбург през октомври, искам ясно да подчертая, че нямах намерение да обидя никого с коментарите си и съжалявам за думите си тогава. Нямате никакво основание да се опасявате, защото дискриминацията изобщо не е част от всекидневната ми работа.

Германецът обеща равни права за хората с различна ориентация при назначенията в Комисията и да продължи мерките на предшественичката му Кристалина Георгиева за увеличаване броя на жените на ръководни постове.

Няколко пъти Йотингер беше попитан за пътуването му в частен самолет заедно с германския бизнесмен Клаус Магнолд, което Еврокомисията отказа да признае като официална среща с лобист:

Аз съм напълно независим от лобистки групи. Нямам акции в автомобилни концерни, енергийни фирми или другаде. Мое задължение е да се срещам с хората от различните индустрии и неправителствени организации. За всеки има място в моя график. Но накрая сам взимам решението.

Гюнтер Йотингер отговаря и на редица въпроси за бюджета на ЕС, прегледа на 7-годишната рамка, еврофондовете за сближаване и други. Румънски депутат му припомни изказване на друг форум през 2013 година, когато той определи България, Румъния и Италия като почти неуправляеми държави, на което комисарят отвърна:

Стабилността на страните-членки буди основателни притеснения. Твърде често се сменят правителства. Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа.

Окончателната оценка за Йотингер ще обявят в четвъртък лидерите на парламентарните групи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура. За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти, полицаи, учители и държавни служители от Европа, Америка и Азия, които три седмици ще учат български..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на демокрацията и националното единство. Възпоменателна церемония ще се състои в парламента,..

публикувано на 15.07.24 в 08:04
Държавен фонд

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие"  ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите могат да направят регистрация за участие в представянето. Приемът по интервенцията е удължен..

публикувано на 15.07.24 в 07:57

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света от земеделския министър Георги Тахов. Въз основа на информация от Европейската комисия..

публикувано на 15.07.24 в 07:49
Петър Чолаков

Петър Чолаков: При такива насипни мнозинства сметките не излизат

След тежката изборна загуба ПП-ДБ не са в позиция да бъдат политически лидер и да формират правителство . От друга страна, не може просто да хвърлят кърпата, защото ще бъдат обвинени от избирателите. Вероятно ще видим някакви усилия. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков. При такива насипни мнозинства в парламента..

публикувано на 15.07.24 в 07:43

ПВО на Русия е отблъснала атаки с дронове над Брянск

Противовъздушната отбрана на Русия съобщи, че е отблъснала украински атаки с дронове над Брянск. Не се съобщава за жертви или за нанесени щети. Няма ранени и при друго нападение с дрон, южно от Москва, при което машината се е разбила в района на електрическа подстанция. Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове Съобщава се и..

публикувано на 15.07.24 в 07:42
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.   На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от..

публикувано на 15.07.24 в 07:30