Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатстудентските изпити по български език и по история в СУ ще съдържат текст и тест

| обновено на 11.01.17 в 18:16
Снимка: Мария Пеева




Форматът на кандидатстудентските изпити в Софийския университет по български език и литература и по история се променя, като те вече ще имат и текстова част. Изпитът по български език и литература ще съдържа 50 въпроса и ще носи максимално 70 точки. Писмената част ще бъде есе и ще носи 30 точки. В теста на изпита по история се очаква да има не повече от 20 въпроса, които ще носят 20 точки, а писмената част - 80 точки. Кандидат-студентите, които не са работили по писмената част и на двата изпита ще получават слаба оценка.

Кое налага промяната, обясни в предаването "12+3" по "Хоризонт" заместник-ректорът на СУ по учебната дейност проф. Ренета Божанкова.

Според нея не може да се каже, че тестът се включва в изпита, за да е по-лесно на кандидат-студентите:

По-скоро става въпрос за многогодишни дискусии в колегиите на Факултета по славянски филологии и Историческия факултет. Дискусии, които са свързани с формата на изпита, с уменията и знанията, които тези два изпита проверяват и разбира се с основната наша цел – най-добрите зрелостници, завършващи и образованието си, да изберат Софийския университет и да докажат знанията си на входа, а по този начин - чрез изпитите, да проверяват своята готовност за висше образование. По-скоро става дума за приближаване на моделите на подготовка, на образование и на стиловете на учене, които са характерни за днешните ученици към това, което университетът ще очаква от тях на фазата на изпита. 

Проф. Божанкова обясни, че на сайта на СУ вече могат да бъдат видени примерни компоненти от изпитите.

Това, която правт в Софийския университет, е компромис между теста и писане, заяви в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" университетският преподавател проф. Михаил Неделчев:

Това, което всъщност правят колегите в Софийския университет, е едни компромис между крайния тестови вариант и все пак писане. Писане на есе вече, а не на тази съчинения, които, за съжаление, една много голяма част от децата, които се готвеха за университета, по-скоро учеха наизуст.

Аз лично като литературен изследовател понякога преценявам, че нашите кандидат-студенти и студенти не са добре подготвени в писане, в интерпретиране на произведенията. Това са го преценили и  колегите в Софийския университет и те действително  в някаква много голяма степен се съобразяват с равнището на подготовката, равнището на знанията, на тези умения, които придобиват учениците в гимназията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яхия Синуар

Израел смята, че може да е ликвидирал лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Израелската армия проверява възможността при атака да е бил ликвидиран новия лидер на терористичната групировка "Хамас" Яхия Синуар, съобщава Ройтерс. След операция в Ивицата Газа, която според израелските военни е била насочена към трима екстремисти, към този момент самоличността на терористите не може да бъде потвърдена, се казва в..

публикувано на 17.10.24 в 16:33
МБАЛ

Областната болница в Габрово ще има летище за медицински хеликоптер

На територията на областната болница в Габрово "Д-р Тота Венкова" ще бъде изградено вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух. Процедурата по съгласуване на проекта предстои. Габровската областна болница е едно лечебните заведения в страната, които ще разполагат с вертолетно летище за обслужване на полети за нуждите на системата за..

публикувано на 17.10.24 в 16:32

Кръгла маса, посветена на българите, живеещи извън страната

"В България не правим достатъчно за българите извън страната ни". Това каза пред репортери, преди да се включи в кръгла маса "Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“, на която домакин е Кюстендил, вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя отново повтори, че президенството не прави разлика между българите, която живеят тук, на..

публикувано на 17.10.24 в 16:30

Заможни млади хора също стават жертва на трафик

Заможни млади хора също стават жертва на трафик на хора. Това отчетоха от Националната комисия за борба с трафика на хора. В навечерието на Европейския ден за борба с трафика на хора от Комисията казаха, че и все повече мъже стават жертва на трафик.  Според психолога от Комисията за борба с трафика Антоанета Димитрова не само хората от уязвимите групи,..

публикувано на 17.10.24 в 16:28
Димитър Главчев в Европейския съвет, 17 октомври 2024 г.

Главчев: Изнесените центрове за мигранти в трети страни не са лоша идея

"Изнесените центрове за мигранти в трети страни не са лоша идея и ние ще ги подкрепим" - това каза премиерът Димитър Главчев преди началото на заседанието на европейските лидери в Брюксел . Миграцията е една от основните теми в дневния ред. Повечето лидери подчертаха, че Общността се нуждае от по-строга политика за връщане на нелегалните..

публикувано на 17.10.24 в 16:24
Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Полицейските операции не достигат до поръчителите на купения вот

"Полицейските операции, които се извършват всеки ден, за съжаление не достигат до поръчителите на купения вот". Това каза в Кюстендил вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във форум за съдбата на българските малцинства извън страната ни: "Задържат се хора, но за съжаление те не стигат до там, докъдето трябва - да поръчителите и..

публикувано на 17.10.24 в 16:18

Доставиха ролките за машинното гласуване в Хасково

В Областната администрация в Хасково бяха доставени ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, предназначени за вота на 27 октомври. Общо 688 ролки бяха приети от упълномощени служители на Областната администрация и представители на Районната избирателна комисия - Хасково. Ролките ще бъдат предадени на общините по график след..

публикувано на 17.10.24 в 16:08