Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от 9 до 15 години могат да кандидатстват до 1 март за стипендия за космическата програма Спейс Кемп


Започва набирането на кандидати за конкурса на космическата програма Спейс Кемп. Тя се провежда през лятото за една седмица в Измир, Турция.  Деца и младежи от цял свят, на възраст между 9 и 15 години се обучават на технологии и нововъведения от света на космическите пътувания, роботиката и астрономията.  По време на обучението те ще се срещнат с астронавт от НАСА. 

Гергана Жекова, ръководител на програмата за България, обясни, че кандидатите могат да изпратят есе или видео есе по една от три теми: „Аз пътувам през тунел на времето“, „Моята земя след 300 години“  и „Роботите – моите приятели“. Кандидатства се онлайн. Крайният срок е 1  март:

Есето може да е дълго до 500 думи, а видеоесето е 5 минути. Едно от изискванията, след като кандидатът бъде допуснат от Комисията, ще бъде да получим препоръка от негов учител по английски език, защото цялото общуване там се случва на английски.

Квотата за 2017-а година е за 100 деца и младежи, които ние разпределяме в 3 дати. На дата заминават по около 30 деца. Таксата за участие е 1250 долара и в нея са включени всички разходи, застраховки и престой.

Чрез конкурса всяко дете може да получи стипендия, която се равнява на пълната такса. Даваме 2 пълни стипендии и няколко частични.

Кампанията се провежда за 14-и път в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава военната активност в Ивицата Газа

Продължава военната активност в Ивицата Газа на фона на планираното временно спиране на огъня заради кампания за ваксинация срещу полиомелит. Най-малко 48 души са били убити при изралески удар в анклава, съобщават палестинските здравни власти, цитирани от Франс прес. Не стихват и сблъсъците в централните и южни райони на Газа.  Докато повече от 2000..

публикувано на 31.08.24 в 20:47

Бдение в памет на момчето, починало след падане с електрическа тротинетка

Бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка се състоя тази вечер в Плевен. Близки, приятели и съученици на Михаел се събраха на мястото, където на 27 август вечерта се е случил инцидентът. Те оставиха цветя, запалиха свещи и запазиха мълчание в памет на младежа. По случая се води разследване от Окръжната..

публикувано на 31.08.24 в 20:31

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се събраха в Габрово, за да се представят с возилата си.  До подредените на централния площад..

публикувано на 31.08.24 в 20:15
Албин Курти

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица.  Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от полиция по разпореждане на Прищина. Мостът е затворен за автомобили от години, но тази сутрин бе..

публикувано на 31.08.24 в 20:06

Политическите партии на много места в страната не постигнаха съгласие за съставите на РИК

Политическите партии на много места в страната днес не постигнаха съгласие за съставите на Районните избирателни комисии, съобщава БТА.  Така ще се наложи Централната избирателна комисия да вземе решение за съставите на тези РИК-ове. В Русе спорът беше за председателското място. Спор за секретарското място и две отделни номинации, излъчени от двама..

публикувано на 31.08.24 в 19:54

Германка нападна с нож шестима души в автобус в град Зиген

32-годишна германка е нападнала с нож шестима души в автобус в германския град Зиген в петък вечерта. Трима души са ранени тежко и са с опасност за живота, други трима са пострадали по-леко.  Нападението е извършено от германка, която има психически проблеми, съобщи полицията. Не става дума за терористичен акт.  Жената е извадила нож в автобус, който е..

публикувано на 31.08.24 в 19:45
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина доброволци на Червения кръст закараха някои от тях в селището Джемона, за да бъдат лекувани и освежени..

публикувано на 31.08.24 в 19:35