Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България все още има проблеми с прилагането на екозаконодателството на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България все още има проблеми с прилагането на екологичното законодателство на Европейския съюз (ЕС), сочи доклад на Еврокомисията. Мръсният въздух в градовете, пречистването на отпадните води и опазването на защитените територии са основните предизвикателства пред страната ни. 

От присъединяването си през 2007 г. насам България е постигнала значителни подобрения в своите екологични показатели, според оценката на Брюксел, която разглежда как се спазват вече приетите закони от правителството. Така например е постигнато почти 100% съответствие по отношение на качеството на питейната вода. Приветстван е и добрият план за управление на отпадъците.

В изпълнението обаче има редица проблеми. Противно на желаната тенденция у нас боклукът повече се депонира, отколкото се рециклира. България е с едно от най-високите равнища на депониране на битовите отпадъци - 74% в сравнение 28 на сто средно за ЕС. Качеството на атмосферния въздух продължава да буди сериозна загриженост. Над 14 000 души са починали преждевременно през 2013 г. заради концентрации на фини прахови частици, озон или азотен диоксид.

Строителството на територии от мрежата „Натура 2000“ също е сред посочените недостатъци. 1/4 от общия дърводобив е от незаконна сеч, борбата срещу която е ограничена. Докладите трябва да накарат правителствата да потърсят експертна помощ от Брюксел, стана ясно от комисаря по околната среда Кармену Вела:

Нека уточня, че този инструмент не замества наказателната процедура. Ако някоя страна - членка не спазва правилата, ще последва процедура за нарушение. 

Липсата на интегриране на политиката за опазване на природата, слабата администрация и корупцията са някои от основните заплахи за биологичното разнообразие в България, пише още в анализа на Комисията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстрация в Тел Авив срещу правителството на Бенямин Нетаняху и с искане за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа от групировката

Демонстрации в Израел с искане за освобождаване на заложниците в Газа

В Тел Авив и в Ерусалим снощи се проведоха нови демонстрации с настояване правителството на Бенямин Нетаняху да освободи заложниците, задържани от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Според организаторите броят на демонстрантите се увеличава, след като в началото на септември израелските сили откриха телата на шестима..

публикувано на 15.09.24 в 07:48
Джейк Съливан

Вашингтон подготвя "значителен" нов пакет от помощ за Киев

В края на този месец Джо Байдън и Володимир Зеленски ще обсъдят военната стратегия на Украйна, стана ясно от изказване на съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Съливан участва виртуално в конференция в Киев, посветена на войната.   На срещата във Вашингтон в края на месеца се очаква Зеленски да представи на..

публикувано на 15.09.24 в 07:43
Опустошения в резултат на войната на Русия в Украйна.

Най-малко 7 жертви на руски атаки в Украйна

Най-малко седем души са загинали при четири руски нападения в южните, югоизточните и източните части на Украйна през изминалия ден, съобщиха украинските местни власти. Трима души са били убити при руски обстрел по селскостопанско предприятие в Запорожка област в Югоизточна Украйна. Според местните власти те са били служители на фирмата. При..

публикувано на 15.09.24 в 07:36

Продължава изясняването на причините за трагичния инцидент в авиобаза "Граф Игнатиево"

Все още се изясняват причините за инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево", при който в петък по време на тренировка загинаха двама пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет В траур са общините Долна Митрополия, където се намира Висшето..

публикувано на 15.09.24 в 07:29
На кръстовището на столичните улици

"Ангели на пътя" организира шествие под наслов "Стоп на пътните убийства!"

На прага на новата учебна година сдружение "Ангели на пътя" организира митинг-шествие под наслов "Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на България". Инициативата е на родителите на 15-годишният Филип Арсов, който беше убит на пешеходна пътека в София на улица "Гурко" дни преди да влезе в класната стая миналия септември...

публикувано на 15.09.24 в 07:23

Пожарът между "Каваците" и Созопол е локализиран

Пожарът между къмпинг "Каваци" и Созопол е локализиран. Селскостопанска постройка, покрив на новострояща се сграда, част от широколистна гора, както и голяма територия сухи треви и храсти засегна огнената стихия. 4 часа продължи гасенето на огъня. Пожар гори край плаж Каваци (ОБНОВЕНА) Огънят е обхванал и гориста местност в района на бивше..

публикувано на 14.09.24 в 21:09

Гърция: СИРИЗА губи подкрепа

Подкрепата за гръцката радикална левица СИРИЗА, втора сила в парламента на страната, регистрира срив, след като вътрешнопартийната криза, която започна след изборите за Европарламент през юни, доведе до отстраняването на Стефанос Каселакис от лидерския пост. Това показва последното проучване на общественото мнение, проведено от агенция „Метрон Аналисис“ и..

публикувано на 14.09.24 в 20:26