Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета, НАТО и ЕС го осъдиха

| обновено на 12.02.17 в 20:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета. Тя е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония. Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност. Според Сеул поредният ракетен опит на Пхенян е сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров, както и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил информиран за севернокорейския опит и Белият дом продължава да следи ситуацията, заяви представител на президентството. 

Пхенян е изстрелял неидентифицирана ракета тази сутрин към Японско море на изток, предаде Ройтерс. Южнокорейският генерален щаб съобщи, че ракетата е била изстреляна от базата Бангхьон в провинция Пхьонан-Пукто, откъдето са били осъществени изпитанията на ракетата с междинен обсег "Мусудан" на 15 и 20 октомври. Смята се, че тя има обсег около 3000 км, отбелязва ДПА. 

Балистичната ракета, изстреляна днес от Северна Корея, е прелетяла около 500 км, съобщиха военните в Сеул, като осъдиха изстрелването като демонстрация на сила пред твърдата позиция на американската администрация на президента Доналд Тръмп спрямо Пхенян. 
Японският премиер Шиндзо Абе, който е на посещение в САЩ заяви, че най-новото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея е абсолютно недопустимо. Пхенян трябва напълно да спазва съответните резолюции на СС на ООН. По време на срещата на върха, която имах с президента Тръмп, той ме увери, че САЩ винаги ще са 100 процента с  Япония, каза японския премиер Шиндзо Абе по време на общата пресконференция с Доналд Тръмп. Самият американски президент пренебрегна въпроса на репортер за съобщенията, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в Японско море. 
Във Вашингтон говорител на Стратегическото командване на армията на САЩ заяви, че ракетата е била със среден обсег на действие и че подобни ракети не представляват заплаха за Северна Америка. Говорителят не уточни дали изстрелването е било успешно, или е завършило с провал, съобщи Ройтерс. Той добави, че САЩ ще продължат внимателно да следят тези провокационни действия на Северна Корея и ще бъдат напълно ангажирани да работят в тясно сътрудничество със съюзниците на Вашингтон – Република Корея и Япония. 
Американски представител, пожелал анонимност, заяви, че администрацията на Доналд Тръмп е очаквала подобна провокация на Пхенян скоро след встъпването си в длъжност и че ще помисли какви ответни действия би могла да предприеме.
Франция осъди изстрелването на балистична ракета от страна на Северна Корея. Франция потвърждава солидарността си с партньорите си от Азиатско-Тихоокеанския регион, чиято сигурност е заплашена от севернокорейската ядрена и балистична програма, посочи френското външно министерство в кратко изявление.

НАТО и ЕС осъдиха поредното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея. В изявления генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и говорител на върховния представител на Съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини припомнят, че това е нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН. НАТО определя изстрелването като "провокация, която застрашава регионалната и международна сигурност". В съобщението на ЕС се казва, че Могерини ще обсъди с външните министри на Съюза и останалите партньори допълнителния отговор на севернокорейските балистични тестове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници участват в овладяване на пожара в подножието на планината Олимп, близо до туристическия район..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08