Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата

Снимка: БТА

Кулминацията на тържествата за националния ни празник беше зарята проверка на площад "Народно събрание" с командващ командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.
В нея участие взеха гвардейските представителни части, които бяха приети от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Много събития предхождат възкръсването на България, но едно ги свързва, заяви държавният глава в словото си, като поясни, че това е паметта за историята и за езика. 

Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет
, посочи още президентът Румен Радев, както и призова да не се забравя делото на възрожденците. 

СнимкаИ нека не гледаме на миналото като на бреме - миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф е вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите - своите и чуждите.
Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата. Поклон пред загиналите за свободата на родината! Да живее България!

Историята ни учи, че свободата винаги струва скъпо, затова си спомняме с благодарност за нашите национални герои и почитаме хилядите българи, които поколения наред не загубиха вяра и със саможертвата си приближаваха деня на свободата - с тези думи президентът по-късно откри и традиционния прием за 3 март в Централния военен клуб.

СнимкаЗа нас е особено важно, че в тази борба ние не бяхме сами. Днес ние отдаваме почит и на воините, събрани под знамената на император Александър Втори - хилядите руснаци, румънци, финландци, украинци, беларуси, поляци, литовци, сърби и черногорци, както и на хилядите други герои, отдали живота си за нашата свобода.  В онези времена цяла Европа - от Петербург до Дъблин се вълнува от съдбата на българите. На 3 март ние си спомняме за Гладстон, за Макгахан, за Виктор Юго, които подкрепиха българската кауза,  добави Румен Радев.


Цялото слово на държавния глава от церемонията на площад "Народно събрание" можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и генералният секретар на НАТО Марк Рюте - Брюксел, 17 октомври 2024

Рюте: НАТО ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте отправи послание към руския президент Владимир Путин - че ако си мисли, че алиансът ще загуби единството и волята си да подкрепя Украйна, няма да успее. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение" На пресконференция в Брюксел след заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО Рюте..

публикувано на 17.10.24 в 20:22
Лидерът на

Израел потвърди смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е мъртъв, декларира израелският външен министър Израел Кац в специално изявление, цитирано от агенция "Ройтерс". "Масовият убиец Яхия Синуар, който беше отговорен за клането и зверствата на 7 октомври миналата година, беше убит днес от израелски войници", се казва в изявлението на Кац. Малко преди публикуването му армията..

публикувано на 17.10.24 в 20:11

Кипър изпраща близо 3 тона медицинска помощ за Ливан

Кипър изпраща близо 3 тона медицинска помощ за Ливан. Пратката тръгва утре от летището в Ларнака за Бейрут, съобщиха от Външно министерство. Лекарствата и медицинските консумативи бяха доставени днес на летището в Ларнака и на символична церемония представители на външното и здравното министерства ги предадоха на ливанския посланик на острова. Помощта..

публикувано на 17.10.24 в 19:57

Самолет "Спартан" е транспортирал болно дете от София до Щутгарт

Самолет "Спартан" от състава на авиобаза "Враждебна" е транспортирал тежко болно дете и медицински екип от София до германския град Щутгарт със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по заявка на Министерството на здравеопазването. От Министерството на отбраната информират, че машината е излетяла от летище "София" в 10.10 ч. и е кацнала..

публикувано на 17.10.24 в 19:40

Започва ремонт и в румънския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево

В понеделник започва ремонт и в румънския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево, съобщиха румънските власти. Съоръжението няма да бъде затваряно изцяло, но ще продължат ограниченията за автомобилите.  След като през юли започна ремонт на Дунав мост от българска страна, от понеделник и румънските строители ще бъдат на мостовото съоръжение за..

публикувано на 17.10.24 в 19:10

Полицията в Монтана проверява сигнал за евентуално нарушение, свързано с изборите

Полицаите от Монтана проверяват сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите избори. За седмица това е втора акция в региона за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност. Към момента няма данни за извършено престъпление, уточняват от..

публикувано на 17.10.24 в 19:05
Кристин Лагард пристига за пресконференция след заседанието на УС на ЕЦБ в Бърдо, близо до Кран, Словения, 17 октомври 2024 г.

ЕЦБ не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката

Европейската централна банка не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката, заяви гуверньорът Кристин Лагард след изнесеното заседание на управителния съвет в словенската столица Любляна. Очаквано трите водещи лихви на банката бяха намалени с нови 25 базисни пункта – от 23 октомври лихвените проценти по депозитното улеснение,..

публикувано на 17.10.24 в 18:56