Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Белгийският крал" открива 21-вия София филм фест

9 март, от 19 30 часа в Зала 1 на НДК

Режисьорката Джесика Удуърт пристигна в България, за да представи последния си филм - "Белгийският крал", по който работи заедно с Петер Бросенс. Двамата са добре познат творчески тандем, който стои зад поредица от документални и четири игрални заглавия.

"Белгийският крал", чиято Световната премиера на филма беше на 73-ия кинофестивал във Венеция, ще открие тазгодишното издание на София филм фест.

Сюжетът на лентата е провокиран от съвсем истинско събитие - излизането на статия във вестник Таймс,описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването през 2010 година на вулкан в Исландия се налага да се придвижи с лека кола от Истанбул до Талин.

"Белгийският крал" е четвъртият игрален филм на американо-фламандската двойка. В него от българска страна участват певицата Нина Николина, както и истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей”.

Повече за продукцията чуйте в репортажа на Гергана Гайдарова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.