Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция с нова серия арести във връзка с разследването на опита за преврат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция предприе днес поредна вълна от арести в рамките на разследването на организацията "Фето" на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските властите смятат, че той и "Фето" са главни организатори на осуетения опит за преврат от 15-и юли миналата година.

Републиканската прокуратура в Анкара е издала заповеди за задържането на 265 души в общо 20 провинции на страната, за които се твърди, че са отговорни кадри на организацията. Арестувани са над 60 души, които са разпитвани в полицията. Операцията продължава, като се очакват нови арести.

В същото време Турция отказа да изпълни искането на Международния остатъчен механизъм за освобождаването на съдията Айдън Сефа Акай. Това заяви постоянният представител на Турция в ООН посланик Феридун Синирлиоглу. Съдията бе арестуван от турските власти през септември по обвинение за връзка с опита за преврат през миналата година и оттогава се намира в затвора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Реджеп Ердоган: Турция може да преразгледа отношенията си с Европа след референдума

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след референдума през април Анкара може да преразгледа отношенията си с Европа. По думите на Ердоган, отношенията с европейските държави са фашистки и жестоки и наподобяват ситуацията преди Втората..

публикувано на 21.03.17 в 12:33

Меркел: Турция трябва да спре с нацистките сравнения

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган трябва да спре да оприличава настоящото германско правителство на нацисткия режим, предупреди германският канцлер Ангела Меркел: Моето изявление е, че нацистките сравнения от турска страна трябва да спрат, без..

публикувано на 20.03.17 в 18:13

Напрежението между Германия и Турция ескалира

Германският външен министър заяви на турския си колега, че президентът на Турция е преминал границите, като обвини германския канцлер Ангела Меркел в използване на нацистки практики , предаде Франс прес. Ние сме толерантни, но не сме..

публикувано на 20.03.17 в 07:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ако тези планове на Съединените щати се..

публикувано на 28.07.24 в 13:38

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна,..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това..

публикувано на 28.07.24 в 11:33