Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Близнашки и проф. д-р Екатерина Михайлова пред БНР:

Преподаватели по конституционно право не са изненадани. Очаквали решението на КС

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд взе правилното решение и отмени една значителна част от направените промени. Справиха се по един много сложен въпрос, дори объркан в юриспруденцията на Конституционния съд. Те възстановяват предишното положение, смело решение.

Така коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер и юрист проф. Георги Близнашки решението на Конституционния съд конституционните промени.

Георги Близнашки

"Още не съм навлязъл в подробностите. Но като цяло, с оглед на резултатите на решението, може да се каже, че КС се справи неочаквано добре. Шестата поправка беше направена набързо без сериозни дебати. Дори заседанията не бяха открити за широката общественост, а мотивите бяха подложени на критика от Венецианската комисия", каза проф. Близнашки.

Според него е важно, "че се връщаме към нормалното положение и всички тези опити съдебната власт да бъдат поставена под политически контрол са осуетени".

И допълни: 

"Анулирането на текстовете следва една процедурна логика. В крайна сметка НС е превишило своите правомощия и се е захванало с материя, която е от компетенцията на ВНС. Разбирам подхода на конституционните съдии, защото така най-лесно се стига до съгласие". 

За промените в Конституцията, които се отнасят до служебното правителство и до избора на служебен премиер от "онзи списък", проф. Близнашки каза:

"Всички си даваме сметка, че става дума за едно голяма недоразумение и го видяхме как се случва, създава затруднение пред държавата. Въведохме доста комплицирани процедури – домова книга – пълни глупости. Ще трябва сериозен дебат, все пак чл. 99 беше един от най-сполучливите, ювелирни текстове в нашата Конституция. КС не дава яснота от кой момент започва и в кой момент свършва мандатът на НС. Това е правна нетърпимост чрез промените в Конституцията. Надявам се, когато се оценят нещата с оглед на дългосрочните национални интереси, ще се намери по-добро решение". 

От решението на Конституционния съд не е изненадана и проф. д-р Екатерина Михайлова, преподавател по Конституционно право в НБУ.


"Това, което години наред се говори, че България трябва да предприеме действия за съдебна реформа и този път не постигна този ефект", коментира проф. Михайлова.

Според нея голяма част от проблемите с тези изменения на Конституцията "се дължат на прибързаното действие от страна на парламента и нежелание от страна на депутатите да чуят част от съображенията на съсловни организации и експерти".

"За текстовете с регулаторите имах становище, че е противоконституционен и не виждах причина да не се направи промяната. И накрая имаме текст, обявен от КС за противоконституционен", коментира тя бързането на НС при приемането на конституционните промени.

И призна, че съжалява за някои неща, свързани със съдебната реформа, че няма да бъдат реализирани.

"И в близко бъдеще едва ли някой ще дръзне да променя Конституцията, защото не може да събере конституционно мнозинство", прогнозира преподавателят по конституционно право.

За текстовете за избор на служебно правителство, които остават действащи, тя каза:

"Добрата новина тук е, че решението излезе навреме, предстоят ни нови парламентарни избори. Може би след време и на база на опита, който имаме за новия модел, може да се стигне до прецизиране на този списък с посочените за избор на премиер. Доброто е, че се затвърждава парламентарната форма на управление. Критик съм на служебните правителства и смятам, че трябва да се премахне, да остава редовно действащо. Ние сме парламентарна държава и правителството трябва да е избрано от парламента".

Интервютата с проф. Георги Близнашки и проф. д-р Екатерина Михайлова за решението на Конституционния съд чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Василе Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40