Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент възобнови работата си след терористичното нападение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент поднови работата си днес, така както снощи обеща премиерът Тереза Мей, въпреки терористичното нападение, довело до 4 жертви. В камарата на общините Тереза Мей заяви, че британците не страхуват от тероризма.

Цял Лондон, включително депутатите в парламентарната зала, почетоха жертвите на нападението с едноминутно мълчание. Премиерът Тереза Мей заяви, че британците няма да се огънат пред терористичната заплаха:

Вчера един терористичен акт се опита да заглуши демокрацията ни. Но днес се събираме както обикновено, както са правили поколения преди нас и ще сторят бъдещите поколения, да отправим простичко послание: Не ни е страх и решимостта ни няма да се огъне пред лицето на тероризма.

При вчерашния атентат нападателят прегази с автомобил десетки минувачи по моста Уестминстър, след което намушка с нож полицай в двора на парламента при опит да проникне в сградата. Той бе прострелян от полицията. Полицията извърши 8 ареста, един от които в района на Уестминстър, и три в Бирмингам, където нападателят е наел колата.

Предстои телефонен разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей по повод атентата в Лондон, съобщи говорителят на комисията Маргаритис Схинас:
Обединеното кралство винаги ще остане партньор и приятел. Ще продължим да работим ръка за ръка в борбата срещу терора. Заедно, ние еропейците, продължаваме да доказваме, че любовта триумфира над омразата и толерантнсотта побеждава страха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицията в Лондон: Нападателят пред парламента е Халид Масуд

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт в Лондон, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция, близка до дижихадистите. Жертвите на терористичното нападение в Лондон са четири, сред тях е и застреляният от..

обновено на 23.03.17 в 22:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57