Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Генерална прокуратура официално обяви, че взризовете в Санкт Петербург са терористичен акт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската Генерална прокуратура официално обяви, че взривовете в Станкт Петербург са терористичен акт. 

Заради извънредната ситуация градският транспорт работи безплатно, за да може да извози всички хора, съобщи пред "Хоризонт" Ксения Реутова, журналист в Санкт Петербург:

Хората са много изплашени, шокирани. Това е първият терористичен акт, който се извършва в Санкт Петербург. В метрото действа надеждна система за безопасност, твърдят от официалната власт. На всяка станция има металодетектори, през които минават всички пътуващи. Специална служба е ангажирана със сигурността, служителите ѝ могат да спрат всеки, за когото преценят, че е опасен и да проверят багажа му. Имаме нова система за видеонаблюдение. При всеки подозрителен предмет станциите биват затваряни. Но както стана ясно, дори и това не гаранция, че няма да бъде допуснат терористичен акт.

Българинът Александър Ваклев е бил в метрото по време на взрива. Пред "Хоризонт" сънародникът ни разказа, че властите са извели пътниците от метрото без паника:
Чухме лек взрив, влакът спря и след това по високоговорителите обявиха, че има взрив на две спирки от нас и ако можем без паника да се изнесем от метрото, и ако на някой му трябва помощ, да се обърне към властите, и само преди половин час затвориха цялото метро.
По улиците няма хаос. Минах покрай мястото, където е взривът, да, там има много полиция, има много линейки, спасители, хората са малко обезпокоени. Движението е по-масово в надземния транспорт, защото метрото е спряно, иначе всичко си е както обикновено.

Още един свидетелски разказ – в Санкт Петербург все още всички са в шок, каза за "Хоризонт" Костадин Йовичин, чиято съпруга Елена Попова е родом от руския град и повечето ѝ близки са там:
Спокойно говореха, когато тя говореше с тях. Още не осъзнават какво се е случило, не могат да се уплашат, както се казва, още са в шок.

Все още няма достатъчно информация за случилото се, но най-важното е, че близките ми са добре, каза Елена Попова.
Разбрах за случилото се преди малко и веднага позвъних на сина ми, който е в Санкт Петербург, на сестра ми и на една приятелка. Това, което ми казаха, е, че цялото метро е спряно. Моите близки са добре, никой не е пострадал.


Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Единайсет жертви и 45 хоспитализирани след взрив в метрото в Санкт Петербург

Единайсет са жертвите на експлозията в метрото на Санкт Петербург, съобщи Националният антитерористичен комитет на Русия, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. За лечение в болници са били приети 45 ранени. Предишните данни гласяха, че убитите са 10,..

обновено на 04.04.17 в 00:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00