Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за две Марии и едно пиано - опит за издигане над ежедневното

Дамският експериментален дует Мария Каракушева Мария Силвестър кани любопитни и почитатели в Sofia Live Club тази вечер.

Преди събитието в предаването "Хоризонт до обед" Мария Силвестър разказа:

Когато се събрахме с Мария Каракушева да направим този проект, основното беше любовта ни към филмовата музика и към основни женски фигури, не само от историята на музиката. Много е красиво да се вдъхновяваш от хора, които са направили нещо. Най-малкото, което можеш да направиш, е да се опиташ да се издигнеш в орбита над ежедневното, за да видиш нещата отгоре. Оказа се, че гледката оттам е прекрасна.

Езикът на пианото е един от най-дълбоките и може да разкаже абсолютно всичко. Комбинацията между глас и пиано за мен е от най-красивите, сподели Мария Каракушева.

Относно артистичната симбиоза между двете, Мария Силвестър каза още:

Изпитвам огромен респект. Мария е творец, който от петгодишен свири на пиано, и да излезе човек, който няма никаква техника и представа как се случват нещата, освен интуитивно, да излезе с нея на сцена наистина е много страшно. Имаш два варианта – или да умреш от ужас, или да го направиш с цялото си сърце. Аз избрах второто.

Какво предстои в концерта за две Марии и пианото, което ги събира – чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да напарвим женски фолклорен хор, посочи пред БНР Мая Страмонева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певеци. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова, Янка Танева и..

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35