Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от ТЕЛК, хора с увреждания и техни роднини излизат на протести в София и в други градове

Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания и техни роднини, както и лекари от трудово-експертни комисии, ще протестират за пети пореден път в столицата и в различни градове на страната. Исканията им са за по-справедлива и по-уредена социална политика.

Един от проблемите е нов законодателен текст, който предвижда отмяна на паричното подпомагане на изцяло инвалидизираните, навършили 18 години.

В София родителите се събират по обед пред сградата на парламента. Те ще искат държавата да осигури адекватна помощ за семействата, които отглеждат вече пълнолетни лица с увреждания. Кръстана Кълвачева – председател на сдружението на деца с увреждания в Пазарджик, обясни:

Нашите деца реално никога не порастват, защото едно тежко увреждане по рождение, то няма как да изчезне, когато детето стане на 18 години.

Родителите искат и у нас Закон за личната помощ, който да позволи семействата и хората с увреждания сами да управляват отпусканите от бюджета средства според индивидуалните потребности. Социалният министър Бисер Петков обеща:

Всички основателни искания на родителите на деца с увреждания ще бъдат внимателно разгледани и след като имаме позиция какво можем да удовлетворим, ще инициираме среща, а по голямото искане – Закон за личната помощ, ще водим разговор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Боряна Холевич: Предложили сме законодателни промени, засягащи ТЕЛК

Предложили сме законопроект за засилване на контрола и промяна на нормативната уредба, с която работят лекарите от ТЕЛК. С предлаганите промени разполагат ГЕРБ и БСП, а от седмица – и омбудсманът. Това обяви в предаването "Преди всички" д-р Боряна..

публикувано на 17.05.17 в 07:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени събра десетки пред Съдебната палата в София. Днес се навършва една година от серията протести в подкрепа на Дебора от Стара Загора. Вчера пловдивските магистрати решиха да наложат на..

публикувано на 31.07.24 в 20:15

МВнР: Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина

Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, съобщава..

публикувано на 31.07.24 в 20:08
Снимката е илюстративна

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари, предаде БТА.  По неизвестни засега причини горски пожар се разрази в района на градчето Урла.  Тъй като пламъците са се разпространили до жилищен район, се е наложила евакуацията на хора от общо 120..

публикувано на 31.07.24 в 19:58
Представителите на ДПС, които дойдоха на срещата с ИТН.

Чакъров след срещата с ИТН: Ако има минимални шансове, би било добре да има правителство с ясен хоризонт

След среща в парламента "Има такъв народ" и представителите на ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, които не са част от парламентарната група, оглавявана от Делян Пеевски, намериха множество допирни точки и са готови за нови срещи...

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Запрянов подкрепя идеята на президента средствата за нови противопожарни самолети да са за ВВС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепя идеята на президента Румен Радев средствата за нови самолети към МВР за гасене на пожари да бъдат пренасочени за Военновъздушните ни сили. Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за..

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Танк

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Прага.  От началото на войната чешкото правителство на Петър Фиала, твърд поддръжник на Украйна, е предоставило над 60 от своите танкове на Киев...

публикувано на 31.07.24 в 19:37

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите. Вече са постъпили близо 46 на сто от планираните в бюджета приходи, докато са направени малко над 43% от очакваните разходи. Сериозно перо в..

публикувано на 31.07.24 в 19:36