Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители настояват да бъде сложен край на бюрокрацията, завладяла българското училище

Снимка: Светослав Цветанов

Стотици учители настояха да бъде сложен край на безумната бюрокрация, завладяла българското училище в последните години. Инициативата е на педагози от Първо основно училище в град Провадия, но само за два дни бе подкрепена от стотици техни колеги от цялата страна.

Онлайн петицията "Образование в полза на ученика, а не на чиновника“ събра над 500 подписа на учители, ученици и родители от цялата страна. Те са за отмяна на Наредбата за приобщаващо образование, която влезе в сила през миналата година, когато бе приет Законът за училищното и предучилищното образование.

По думите на учителите:

С тази наредба се регламентират безброй административни задължения за учителите за всяка написана от тях двойка. Вместо да стимулира ученика, слабата оценка се превръща в същинско наказание за учителя, задължавайки го да създаде за всеки отделен ученик десет документа, от които няма никаква полза. В резултат много учители се заканват повече да не поставят двойки, за да не си навличат проблеми, а това би довело до пълна безпринципност при оценяването.

Марта Радева е един от инициаторите и авторите на петицията. Тя е учител в Първо основно училище "Христо Смирненски“ в град Провадия.

Това, което ни притеснява в тази наредба, е, че тя подхранва бюрокрацията, която и без това не е малка. Вярно е, че тя е проблем на цялото ни общество, на цялата ни държава, но не е оправдано детството да стане също нейна жертва. Според тази наредба всяко дете с двойка е дете в риск и за него трябва да се полагат специални грижи, за да му се създаде самочувствие и да се приобщи към останалите.

Наредбата за приобщаващо образование е трудно приложима и на практика тя не работи в момента. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Мария Семерджиева, съветник на министъра на образованието:

Вече сме предприели дейности за промяна на тази наредба. Ще проведем срещи с учители, фокус групи, дискусии, работни групи, като нашата идея в тези срещи е да участват повече учители, за да чуем техния глас, за да чуем точно какво искат да бъде променено и да използваме техния полезен опит и техните виждания по въпроса, за да можем да променим изцяло Наредбата за приобщаващо образование и да стане работеща, да приобщава децата и наистина учителите да вършат своята работа, а не да пишат само документи.

Цялото интервю с Марта Радева и Мария Семерджиева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18