Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90 са жертвите на експлозия в Кабул, нанесени са щети на българското посолство

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в дипломатическия квартал на Кабул, съобщава местен телевизионен канал

| обновено на 31.05.17 в 16:46
Снимка: БГНЕС
Най-малко 90 души са загинали, а над 380 са ранени при атентата в Кабул, сред тях – жени и деца, съобщи Ройтерс, като цитира данни на афганистанското здравно министерство. Според местните власти жертвите са предимно цивилни афганистанци. От вътрешното ведомство на страната призоваха хората да дарят кръв. Д-р Салим Расули, директор на болничната служба в Кабул, каза пред ДПА, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като много от пострадалите са в критично състояние.

От цистерната, използвана за атентата, не е останало почти нищо, заяви говорителят на афганистанското министерство на вътрешните работи Наджиб Даниш. От взривната вълна са унищожени и 30 автомобила. Експлозията е била толкова силна, че е избила прозорците и вратите на сградите на стотици метри от мястото.

Атентатът бе извършен на площад "Занбак" в центъра на Кабул близо до германското посолство. В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва Ройтерс. Доктор Башир Наджиб заяви пред Би Би Си:
 
Началникът на полицията в Кабул заяви, че експлозията е избухнала на площад "Занбак", което е съвсем близо до турското посолство. А от дясната страна на площада минава пътят за Президентския дворец. Там е министерството на външните работи.

Няма пострадали служители на българското посолство в Кабул. Нанесени са материални щети на сградата на дипломатическата ни мисия, съобщиха от Министерството на външните работи. Новината коментира и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В Кабул има 11 български военни, но в друг район. В ефира на Нова телевизия Кракачанов заяви:

Правителството е в течение, задействан е планът за евакуация при такива ситуации в българското посолство. По план те трябва да се евакуират в британското посолство. 

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев сподели, че служителите в посолството са невредими. Атентатът по всяка вероятност е бил насочен срещу посолството на Германия:

В мисията ни има 5-има служители – временно управляващ и още четирима, които са в състава. Те вече са в безопасност. Вероятно ще бъдат преместени в Британското посолство, което е много добре охранявано. В момента се прави оценка на риска – дали има опасност за живота им оттук нататък. Съобразно риска ще направим всичко възможно да гарантираме живота и здравето на нашите служители там. Ние сме в постоянна връзка с тях. Всички са много уплашени, много смутени, тъй като това е било голямо по своя обем нападение. Ще продължаваме да държим връзка с тях, за да имаме изчерпателна информация и на база на нея, анализирайки, да вземем адекватни решения.

Министерство на външните работи осъжда категорично терористичния акт в афганистанската столица и изразява своята дълбока съпричастност към страданията на близките на загиналите и пострадалите.

За последните няколко дни, това е поредният варварски акт на екстремизъм, който се стреми  да дестабилизира цели държави и региони, отнемайки живота на цивилни жертви, сред които жени и деца, пише в позицията на външното ведомство.

След атентата в Манчестър, последвалите кървави инциденти в Египет, в Ирак и в Афганистан са поредното потвърждение, че тероризмът не признава граници, няма етническа и религиозна принадлежност, а безскрупулното потъпкване на ислямските традиции по време на Свещения месец Рамадан е показателно за ценностите, които проповядва радикалната идеология, удобно криеща се зад исляма, гласи още българската позиция. Министерството на външните работи подчертава необходимостта от спешно предприемане на действия на глобално ниво за по тясно координиране и активизиране на усилията, за ликвидиране на първопричините, формиращи екстремистката идеология, върху която се градят устоите на тероризма.

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата в дипломатическия квартал на Кабул, съобщава местен телевизионен канал.

Германският външен министър Зигмар Габриел написа в Туитър, че атаката е била насочена към германското посолство. Сред пострадалите има работници към посолството, убит е и афганистански охранител.

Афганистанската столица е обект на чести нападения въпреки засилените мерки за сигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11