Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш: Промените в климата не могат да бъдат отречени

Генералният секретар на ООН призова правителствата да останат ангажирани към Парижкото споразумение

Автор:
Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като САЩ обявиха решението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова останалите правителства да останат ангажирани към сделката:

Промените в климата не могат да бъдат отречени. Те са една от най-големите заплахи за света днес, за бъдещето на планетата ни. От друга страна, не може да бъде спряно действието спрямо тези промени. Призовавам всички правителства по света да не се отклоняват от поетия курс, да останат ангажирани към прилагането на Парижкото споразумение, от което има полза за всички нас.

Гутериш е убеден, че САЩ  и корпорациите ще останат обвързани с международните усилия за справяне с опасностите за планетата, породени от глобалното затопляне:

Дълбоко убеден съм, че щатите, градовете и компаниите, гражданското общество в САЩ също ще останат обвързани, ще заложат на зелената икономика, защото тя е добрата икономика, икономиката на бъдещето. Не само защото така е правилно, а и защото това е умното решение. Онези, които ще заложат на прилагането на Парижкото споразумение, на зелената икономика ще бъдат онези, които ще имат роля в икономиката на 21-ви век.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Това обяви президентът Доналд Тръмп . Той се аргументира, че иска да защити работните места в Съединените щати. Според Тръмп споразумението наказва страната и я поставя..

обновено на 02.06.17 в 07:37

Световни лидери определиха решението на Тръмп за климата като грешка и за САЩ, и за цялата планета

Бившият президент на САЩ Барак Обама разкритикува решението на Доналд Тръмп Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Три американски щата: Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон съобщиха, че няма да..

публикувано на 02.06.17 в 07:45
Тереза Мей

Тереза Мей беше подложена на критика, че дори не е направила опит да протестира срещу решението на Тръмп

Британският премиер Тереза Мей бе обвинена, че не се е противопоставила на Доналд Тръмп след като той обяви, че Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. В телефонен разговор късно снощи Тереза Мей е..

публикувано на 02.06.17 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците издигат палестинско знаме до разрушената си къща след израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж, южната част на Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.

Израелската армия разширява офанзивата си в северната част на Ивицата Газа

Израелските войски разширяват операцията, която започнаха в началото на този месец в северната част на Ивицата Газа. Палестинските жертви от последните девет дни са стотици, съобщават местните власти, в анклава, управляван от "Хамас". Много хора..

публикувано на 13.10.24 в 19:23
Снимката е илюстративна, архив.

Моторист блъсна деца със скутери, 14-годишно момче загина, двама са в тежко състояние

Малко след 18 часа  моторист е блъснал две деца със скутери на пътя Български извор - Севлиево. По първоначална информация на място е починало 14-годишно момче. Другото момче и мотористът, които са на по 17 години, са откарани в тежко състояние в..

публикувано на 13.10.24 в 19:13

Тридневен форум на местните власти в Албена

Тридневният форум на Националното сдружение на общините в Република България започна днес в курортния комплекс "Албена". Представители на местните власти обсъждат в годишната среща настоящите и бъдещите проблеми на българските общини, тяхното..

публикувано на 13.10.24 в 19:10
Спасители работят сред разрушените сгради след израелски въздушен удар по пазар в Набатие, Южен Ливан, 13 октомври 2024 г.

Премиерът на Ливан за искането на Нетаняху ООН да изтегли сините каски: Нова глава във вражеския подход

Най-малко 15 войници от мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан са пострадали при нов инцидент с израелската армия, съобщи Би Би Си като се позова на изявление на ЮНИФИЛ. Рано сутринта два израелски танка съборили огражденията на пункта на..

публикувано на 13.10.24 в 18:21
Президентът Румен Радев

Президентът: Кадровиците на съдебната власт излагат на риск процедурата по избор на главен прокурор

"Кадровиците на съдебната власт“ излагат на риск процедурата по избор на нов главен прокурор на България, издигайки само един кандидат. Това коментира президентът Румен Радев по повод на избора на нов главен прокурор и действията на Висшия съдебен..

публикувано на 13.10.24 в 18:16

Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков

Стотици китаристи се събраха край НДК, за да изпълнят емблематичната песен на "Щурците" "Клетва" в памет на Кирил Маричков, който почина в петък вечер. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Целият парк пред НДК..

публикувано на 13.10.24 в 17:25
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в хале за производство на матраци в село Скутаре

Пожар избухна малко след 16:00 часа в стопанския двор на село Скутаре, Пловдивска област. На място с веднага са пристигнали пет екипа на пожарната. Огънят е обхванал хале, пригодено в цех за производство на матраци. Пожарът е локализиран...

публикувано на 13.10.24 в 17:01