Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В момента няма условия за мирни преговори и прекратяване на огъня, смята бившият военен министър

Тодор Тагарев: Курска област може да бъде коз за Украйна в потенциални мирни преговори

Според него Русия няма достатъчно ресурси, за да продължи настъплението на източния фронт и да освободи Курска област

| Интервю
Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Отношението на европейските лидери към войната продължава да бъде единно и това е успех за Володимир Зеленски

Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Берлин, Лондон, Париж и Рим. В голяма степен Зеленски получи потвърждение, че ще има подкрепа, бяха обявени и нови инициативи, подчерта Тагарев. Според него това е сериозен резултат. 

Има и неща обаче, които не успя да постигне:

"Не успя да постигне съгласие на Шолц да бъдат предоставени ракети с голям радиус на действие "Таурус". Не успя да постигне до момента разрешение от Великобритания да използва предоставените вече такива ракети срещу цели в Русия. Нагласата на европейските лидери е - ако се дава такова разрешение, то да бъде дадено заедно със САЩ".

Според бившия военен министър обяснението за това са неприкритите заплахи от страна на Путин за използване на ядрено оръжие. Преобладаващото мнение обаче е, че Русия няма да се осмели да използва ядрено оръжие

"Не очаквам американската администрация да вземе каквото и да е решение в оставащия период преди президентските избори. Това кара европейските лидери да се въздържат от даване на такова разрешение самостоятелно", изказа мнението си той. 
В предаването "Събота 150" Тагарев отбеляза и данни, които могат да променят ситуацията в Украйна:

"Вече има съвсем убедителни доказателства, че за първи път страна изпраща военнослужещи да воюват в тази война - това е Северна Корея. В този случай имаме севернокорейски военни - предполага се, че подпомагат използването на севернокорейските балистични ракети. Има данни, които не са потвърдени официално, но от украинска страна има изявления, че има няколко хиляди корейски военнослужещи, което вече са на територията на Русия и могат да бъдат въвлечени във войната. Ако видим такова разрастване на конфликта с включване на трета страна с нейни военнослужещи във войната, то можем да видим и други реакции".

По думите му западните страни са колебливи. Според него в "Плана за победа" на Зеленски няма териториални отстъпки. Със сигурност не се допуска идеята Русия да контролира какво се случва в Украйна, като външна политика и търсене не съюзници, добави Тагарев и подчерта, че фокусът е към още оръжия, ПВО, далекобойни оръжия и право на използване по цели на руска територия. 

С ресурсите, които към момента Русия заделя, за да освободи завзетите от украинската армия територии в Курска област, Украйна има шанс, смята военният експерт. Според него Русия няма достатъчно ресурси, за да продължи настъплението си на източния фронт и да освободи Курска област

"В тази ситуация Путин трябва да решава кое му е по-важно - дали да освободи завзетите територии в Курска област, или да продължи настъплението в Източна Украйна".

По думите му ако Курска област остане през цялата зима в украински ръце, то това ще бъде коз за Украйна в потенциални мирни преговори

"Когато Зеленски казва, че войната трябва да приключи 2025 г., аз не изключвам той да има предвид и това - че ще има Курска област като разменна монета при някакви решения за приключване на войната". 

Според Тагарев в момента няма условия за мирни преговори и прекратяване на огъня. И двете страни продължават да виждат военните средства като основния инструмент за постигане на своите цели, изтъкна той и обясни:

"Путин не се е отказал от нито една от своите цели. Приказките за мир са за консумация основно от западните общества". 

Цялото интервю на Весела Владкова с Тодор Тагарев в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма работници и специалисти в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на..

публикувано на 12.10.24 в 13:17

Промени в организацията на движение заради лекоатлетическия маратон на София

Промени в организацията на движение в столицата са въведени за днес и утре заради провеждането на лекоатлетическия маратон на София.  Бяганията ще започнат днес от 18.00 часа, когато е стартът на най-късата дистанция от 5 километра. Утре от 9.30 ч. ще се проведат едновременно надпреварите в останалите три дистанции.  Трасето тази година е със..

публикувано на 12.10.24 в 13:15

Смяна на ръководството на две партии в Гърция остави управляващите без опозиция

Смяна на ръководството на две опозиционни партии в Гърция остави управляващите консерватори от "Нова Демокрация" без опозиция. Във всички проучвания премиерът Кириакос Мицотакис е с най-високо доверие сред гърците. Управляващите консерватори останаха без опозиция, коментират критично политически анализатори. Основната опозиционна сила..

публикувано на 12.10.24 в 13:14

Спират движението на тирове през прохода "Петрохан" от 16 октомври

Движението на тирове през прохода "Петрохан" ще бъде спряно от 16 октомври.  През лятото маршрутът бе един от възможните обходни, заради изграждането на високоскоростния път от Ботевград за Видин. Временната организация на движението през прохода "Петрохан" бе въведена на 21 юни. Срещу това решение на "Пътната агенция" няколко пъти жителите на Бързия и..

публикувано на 12.10.24 в 12:56
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията

Британският крал Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията и да го смени като държавен глава Чарлз Трети се стяга да посети Океания следващата седмица. Той ще бъде придружен от кралица Камила. Освен Австралия осемдневната му обиколка включва и остров Самоа за срещата на правителствените ръководители на..

публикувано на 12.10.24 в 12:33

"Хизбула" е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа

"Хизбула" обяви, че е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа. Израел засилва операциите в Ивицата Газа.  Световните лидери осъдиха атаките срещу мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан от израелските сили след втори инцидент в рамките на 48 часа. Ливанската шиитска групировка съобщи, че е подложила на обстрел със "залп от ракети"..

публикувано на 12.10.24 в 12:27

Украйна порази руски петролен склад в окупираната Луганска област

Силите на Киев твърдят, че са поразили руски петролен склад в окупираната Луганска област. Генералният щаб на украинската армия уточнява, че със съхраняваното там гориво е била снабдявана руската армия, а след нанесния удар в склада е избухнал пожар. По информация на украинския военен канал в Телеграм "DeepState", руските сили продължават да..

публикувано на 12.10.24 в 12:12