Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред Силвия Томова – директор на балета на Старозагорската опера

БНР Новини
Силвия Томова
Снимка: Старозагорска опера

За по-малко от година Силвия Томова промени усещанията на цял един град. Когато приема предложението на Огнян Драганов балетната трупа на операта е от 12 души. На 23 май новата балетна трупа на театъра представи „Лебедово езеро“ на Чайковски с грандиозен успех. Великолепни солисти, великолепна трупа и възторжена публика, която препълни залата за двата премиерни спектакъла. След няколко конкурса и усилена „професионална работа“, както казва Силвия - едва напуснали училище младежи вече имат в биографиите си няколко роли. Внезапно започнаха да идват цели семейства от Атина, Париж и от други места, откъдето имаме танцьори и да гледат децата си реализирани. Те харесват театъра, града и са много щастливи – продължава да разказва Силвия. И наистина всеки, който беше на премиерата усети това щастие – усмивки, аплодисменти, прегръдки. Но за да се стигне до този възторг са всекидневни шестчасови репетиции, за солистите и за всички останали. След „Делвата“ следва през февруари балетна вечер с „Ромео и Жулиета“ на Чайковски и „Полет към светлината“, а за деня на балета 29 април подготвят грандиозен галаконцерт, на който танцуват както солисти от Стара загора, така и от чужбина. И така след това се стига до „Лебедово езеро“. Какво следва? През юни предстои едно гостуване с „Пепеляшка“ в Ловеч, на 22 юни ще танцуват пред дипломатическия корпус, който ще бъде в Стара Загора, на 1 юли трупата ще се представи на фестивала в Св. Влас, на 6 юли ги очаква грандиозната постановка на „Кармен“ на стадион „Берое“, а за финал на сезона на античния форум в града ще изнесат балетната галавечер, с която отбелязаха междунардния ден на балета. Летния сезон ще предложи и на зрителите в Правец да гледат „Кармен“ през юли, както и във Велико Търново на фестивала „Сцена на вековете“ да видят през август постановката на старозагорската опера „Делвата“.
Силвия Томова с балетната трупа след премиерата на балета Сега очакват обещаната нова зала за репетиции и се надяват с помощта на гражданството и приятелите на операта да я получат до края на сезона.
За новия сезон? Силвия Томова се готви да постави „Нестинарка“ на Марин Големинов във връзка с неговата годишнина. Самата тя е танцувала с Софийската опера под негово диригентство и смята, че трябва да направи балета в хореографията на Маргарита Арнаудова. Това е едно много добро постижение, и не само защото трябва да се поклоним пред нашите големи творци, а защото това е нещо, с което ние навсякъде може да се покажим и в чужбина, и това да бъде възприето добре, интересно, и да приема своите европейски и световни овации. Освен това, след като вече има основна трупа тя може да кани и други свои колеги, с които е работила през годините, които да идват, за да поставят спектакли в Стара Загора.
Какво още разказа Силвия Томова може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.