Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
В заглавие на първата си страница вестник "Сега" пише: "И в Столипиново битов конфликт едва не прерасна в етнически. Напрежението в градовете с ромски махали се нагнетява, а управляващите все още не се впечатляват". Изданието припомня, че "протестиращите в Асеновград развяваха националистически лозунги и национални флагове. Продължаващата вече седмица конфронтация в града, съпровождана с почти всекидневни протести, за малко да се пренесе и в пловдивската махала "Столипиново". Случилото се показа, че напрежението в градовете с ромски махали е вече толкова голямо, че всеки битов конфликт може да прерасне за часове в етнически сблъсък с национален мащаб, а политиците очевидно нехаят за тази опасност, коментира още изданието.

Над 20 млн. лева ще се отделят за заплати на гледачки, които ще се грижат за неприети в ясли или детски градини деца. Това съобщава пред вестник "24 часа" социалният министър Бисер Петков. Парите ще са по европрограма и ще стигнат за около 1500 семейства, а програмата ще бъде факт от догодина. Тя ще осигурява детегледачи на деца от 0 до 5 години, като кандидатите за бавачки трябва да са безработни. Бабата и дядото на детето също ще могат да подадат документи, уточнява още социалният министър в интервюто за вестника.

"Компаниите могат да кандидатстват за 35 млн. евро за иновации", пише в заглавие на първата си страница "Капитал дейли". Всекидневникът обяснява, че една от най-големите процедури за предоставяне на субсидии по Оперативна програма "Конкурентоспособност" през тази година е отворена за кандидатстване до 26 септември. Средствата от бюджета ѝ в размер на 68,5 млн. лева ще бъдат разпределени между всякакви по размер компании. Те могат да кандидатстват самостоятелно или заедно с научни организации. Отделен проект може да получи между 100 хил. лв. и 1 млн. лв. субсидия, като целта е да се разработят продуктови или производствени иновации в приоритетни области като IT, биотехнологии и други, допълва още "Капитал дейли".

"Би Би Си похвали образованието ни по медицина", съобщава вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че телевизията е излъчила обстоен репортаж за обучението на британски студенти в Медицинския университет във Варна. В рамките на материала британски студенти "с гордост развеждат телевизионния екип в различните отделения на Университетската болница "Св. Марина" и представят част от преподавателите си".  Във ВУЗ-а има 250 студенти от Великобритания, които се обучават в специалностите "Медицина" и "Стоматология". Журналист от Би Би Си отбелязва, че таксите у нас са доста по-ниски, отколкото в Обединеното кралство, което прави обучението в България доста атрактивно, допълва още всекидневникът.

Градушката удря с триста обяви в час, показва справка на на вестник "Монитор" в сайтовете за безплатни обявления, които предлагат услуги, свързани с природната стихия. Само минути след като над София се изсипа градушката, в интернет пространството започнаха да валят предложения за ремонт, покривала и дори застраховки от ледените късове. Покривките за автомобил започват от 100 лева и стигат до 300, в зависимост от размера на колата. Продавачите гарантират, че дори най-едрата градушка няма да остави и следа върху боята, ако колата е завита с техния продукт. Сервизите пък предлагат промоции от по 500 лева за ремонтиране на автомобила, отбелязва още "Монитор".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22