Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Варненско лято“: Клавирен рецитал на Веселин Станев

БНР Новини
Снимка: vesselin-stanev.com

Концерт от програмата на Международния фестивал „Варненско лято“ – Клавирен рецитал на Веселин Станев.
В програмата:
Цезар Франк – Прелюд, хорал и фуга
Клод Дебюси – Прелюдии за пиано, първа
Фредерик Шопен – 24 прелюда, опус 28.

Той не е само пианист, той е музикант! Критикът, написал това, поставя като основен елемент за Веселин Станев виртуозността му. В това няма нищо чудно за пианист, станал част от руската клавирна школа като ученик на Дмитрий Башкиров в Московската консерватория. Но Веселин Станев надскача чистата акробатика. Това, което му е скъпо, е емоцията, която той открива в творбите и която той търси да предаде на слушателите чрез изкуството си. Затова композиторите романтици доминират в репертоара му. Затова и изпълненията му са пластични и богати на цветове, и надхвърлят чистата виртуозност. Той надзърта в интимните пространства – поглед на истински музикант.
Веселин Станев е роден във Варна и следва обичайния път – музикалното училище в родния град, музикалната академия в София, след това Московската консерватория и Дмитрий Башкиров и работа с Алексис Вайсенберг в Париж. Едно от първите признания идва след концерт с Бамбергските симфоници на фестивала „Orpheum Soloists in Concert“ в Швейцария, последван от рецитал във Виена. Получава признание и на конкурсите на името на Чайковски в Москва, и Маргарита Лонг-Жак Тибо в Париж. От тогава концертира в най-големите зали, с най-големите оркестри и диригенти.
Дискографията му е впечатляваща – шест диска за „Гега-ню“, за Sony и RCА, като доминират творби на Лист, Шуман, Брамс, Рахманинов, младия Скрябин.

Новият сезон за Веселин Станев ще започне от Барселона на 4 октомври, ще продължи в Амстердам, Тулуза, Ница, Марсилия, Берлин, Гренобъл, Варшава, Лайпциг, Реймс, Франкфурт, Дюселдорф, Бордо, Монтпелие. И отново в програмите преобладават творби на Шуман, Дебюси, Форе, Брамс, Шопен.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.