Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет

През последните 5 години одитите на Сметната палата показаха редица слабости в счетоводството на СУ, отговарят от висшето училище

| обновено на 17.07.17 в 14:14
Снимка: БГНЕС

Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2016-а година. Това е вторият отказ в рамките на пет години.

Годишният финансов отчет на СУ не дава вярна и точна представа за финансовото и имущественото му състояние, категорични са от Сметната палата.

Според одиторите липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратят или разкрият извършването на финансови счетоводни нарушения, са основната причина за допуснатите отклонения. Сред редицата нарушения, извършени от висшето училище, се виждат и проблеми по международни проекти. Това създава условия за корекции и наказателни лихви. Има нарушения при вътрешноуниверситетските трансфери.

Освен това през последните пет години Сметната палата не е заверявала отчета или го е заверявала с резерви. По-голямата част от препоръките, давани през годините, не са изпълнени или са изпълнени частично.

Сега висшето училище има шест месеца, за да приведе финансите си в ред.


През последните 5 години одитите на Сметната палата показаха редица слабости в счетоводството на Софийския университет, се казва в позиция на висшето училище. От началото на 2016 г. ръководството извършва преглед къде има недостатъци и са предприети мерки за подобряване работата на счетоводния отдел. 
От един месец работи  електронна система, свързваща звената на Университета с централното счетоводство, така че да се получава незабавна и достоверна информация, пишат от Алма Матер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма сигнали за щети и пострадали в Русенска област след земетресението във Вранча

Въпреки че земетресението от румънския район Вранча бе усетено и на територията на нашата страна, няма подадени сигнали за материални щети и хора в стрес. В Русе и областта, както и в съседния район на Тутракан, земетресението в късния следобед бе усетено предимно по високите етажи на сградите. То е било с магнитуд 5.2 по скалата на..

публикувано на 17.09.24 в 07:59
Христофор Караджов

Христофор Караджов за изборите в САЩ: Вече се отказахме да правим прогнози

" Вече се отказахме да правим прогнози в тази кампания . Такова нещо не е имало никога в историята." Това заяви пред БНР Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, в коментар по хода на предизборната кампания за американски президент и обратите, които я белязват. "Нямаме ясно дефинирана причина нито за..

публикувано на 17.09.24 в 07:57

Официална церемония за откриването на учебната година в УНСС

На церемония, на която се очаква да присъстват председателят на парламента Рая Назарян и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, ще бъде открита академичната година в Университета за национално и световно стопанство. За БНР ректорът на висшето учебно заведение проф. Димитър Димитров обясни, че 98% от завършилите УНСС успяват..

публикувано на 17.09.24 в 07:51
Дейвид Лами

Първа реч на британския външен министър - с акцент върху климатичните промени

Днес британският министър на външните работи Дейвид Лами ще произнесе първата си голяма реч в новата си роля, като се очаква да постави акцент върху действията в борбата с климатичните промени и опита за промяната на международния имидж на Обединеното кралство в тази област. Дейвид Лами ще използва речта си, за да наблегне на справянето с..

публикувано на 17.09.24 в 07:39
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

В Скопие продължават да обсъждат срещата Силяновска - Радев

Темата за снимката, на която зад българския президент Румен Радев и държавния глава на Северна Македония Гордана Силяновска, която беше у нас миналия петък, са поставени българският трикольор и знамето на ЕС, но отсъства държавното знаме на Северна Македония, продължава да е водеща в страната.   "Ако отсрещната страна (България) подходи добросъвестно,..

публикувано на 17.09.24 в 07:31
Антъни Блинкън се качва в самолета си в Кайро, за да отпътува към Вашингтон след едноседмичната си обиколка в Близкия изток, 11 януари 2024 г.

Блинкън ще посети Египет за преговори за примирие между "Хамас" и Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет тази седмица, за да обсъди усилията за постигане на примирие в Ивицата Газа, съобщи Държавният департамент. Войната обаче повиши напрежението и на северната граница на Израел с Ливан, където размяната на удари между израелската армия и ливанската групировка "Хизбула", съюзник на..

публикувано на 17.09.24 в 07:30

"Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със САЩ и Китай. От..

публикувано на 17.09.24 в 07:21