Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Турция обсъди сигурността в страната с ръководителите на разузнаването и въоръжените сили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща в Анкара турската изпълнителна власт обсъди сигурността в страната.

В резиденцията "Чанкая" се събраха премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, външният министър Мевлют Чавушоглу, както и неговият колега с ресор търговия, ръководителят на могъщата разузнавателна служба МИТ Хакан Фидан, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на страната ген. Хулуси Акар, както и съветникът и говорител на президента Реджеп Ердоган Ибрахим Калън.

Сред обсъжданите на заседанието теми са били борбата с движението на Фетуллах Гюлен и Кюрдската работническа партия в Турция, трансграничните операции срещу отрядите на ПКК в Северен Ирак, също така ситуацията с кюрдския кантон Африн в Северна Сирия и положението в провинция Идлиб.

На 24 август 2016 г. започна операцията на турската армия в Сирия "Щитът на Ефрат", чийто край беше обявен в края на март тази година. Спекулациите за евентуално ново настъпление на турската армия се подхранват от съсредоточаването на турско-сирийската граница на 25 хиляди военни и от изказванията в последните дни на президента на страната Реджеп Ердоган. Той неколкократно заяви, че скоро предстоят важни стъпки на Турция по отношение конфликта в съседната арабска страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Турция продължават словесните атаки между управляващи и опозиция

В Турция продължават словесните атаки между управляващи и опозиция. В реч в Трабзон вчера президентът Реджеб Тайип Ердоган остро разкритикува изказване на Кемал Кълъчдароглу – лидер на опозиционната Народнорепубликанска партия...

публикувано на 09.08.17 в 10:17

Земетресение разлюля Турция край морския курорт Бодрум

Туристически регион в югозападна Турция бе разтърсен от земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, съобщи Американският геологичен институт (USGS). Няма данни за жертви и щети. Епицентърът се..

публикувано на 08.08.17 в 15:57
Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия

Първите дипломати на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия и изпълнението на меморандума за създаване на зони за деескалация в страната. Разговорите между Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу се проведоха в Манила, където заседават министрите на..

публикувано на 06.08.17 в 14:21

Турция сътрудничи на Австралия в разследването на планирания атентат срещу "Етихад еъруейз"

Турската полиция обяви, че работи с властите в Австралия в разследването на осуетения атентат срещу полет на "Етихад еъруейз". Според Канбера атаката е щяла да бъде извършена с експлозиви, пренесени от територията на Турция. Двете страни са започнали да..

публикувано на 06.08.17 в 13:51

Турция и Катар започват двудневни съвместни военноморски учения

Днес Турция и Катар започват двудневни съвместни военноморски учения. От 1-ви август двете страни започнаха тренировки на сухопътните сили с участието на над 250 турски военни и 30 бронирани машини. Маневрите са планирани отдавна в рамките на..

публикувано на 06.08.17 в 09:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се..

публикувано на 16.06.24 в 01:20
Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани..

публикувано на 16.06.24 в 00:55

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби,..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което..

публикувано на 15.06.24 в 19:16