Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 82 са жертвите на опустошителните наводнения в Бангладеш

Автор:
Бангладеш е сред най-големите нелегални износители на органиоргани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 5 милиона души в Бангладеш останаха блокирани, след като наводнения, предизвикани от мусонни дъждове, потопиха над една трета от южноазиатската страна и отнеха живота на най-малко 82 души, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА. Много от жертвите са се удавили, а други са били ухапани от змии или ударени от ток, уточни представител на службата за управление при бедствия.

Общо 27 от 64 административни района, което е над 35 процента от сушата в страната, са наводнени от миналата седмица. Редица ферми и обработваеми земи на север и североизток са отмити от реки, придошли от съседна Индия.

Министърът на управлението при кризи и помощта при бедствията Мофазал Хосейн Чаудхури съобщи, че правителството е раздало достатъчно количество суха храна, ориз и пари в брой в подкрепа на пострадалите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес.  Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни селища.  Областният управител на Воронеж Александър Гусев написа в "Телеграм", че руските..

публикувано на 07.09.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат разпространението на огъня.  Засега пожарът е низов, уточняват от Югозападното държавно..

публикувано на 07.09.24 в 18:48

От "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили ЦИК, че възразяват срещу указанията ѝ

От коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията, които получиха - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за предсрочните парламентарни избори.  Това научи..

публикувано на 07.09.24 в 18:17

Близки, приятели и колеги на Иван Гарелов си взеха последно сбогом с него

Близки, приятели и колеги на журналита Иван Гарелов си взеха последно сбогом с него в столичния храм "Свети Седмочисленици".  На поклонението присъства президентът Румен Радев, който определи Гарелов като "една от най-забележителните личности на българската журналистика". Чуйте какво още каза президентът за Иван Гарелов и как ще го запомнят колегите му..

публикувано на 07.09.24 в 17:59

Пеевски обвини Радев, че командва ЦИК и притиска политическите партии

Лидерът на едно от крилата в ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски излезе с позиция, в която кртикува днешните политически коментари на президента Румен Радев.  Пеевски обвинява Радев, че "командва ЦИК" и "притиска политическите партии". Президентът Румен Радев се намеси недопустимо не просто в политическата система, а..

публикувано на 07.09.24 в 17:13