Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои окончателно обсъждане в НС на проекта за антикорупционен закон на Министерството на правосъдието

Снимка: БГНЕС

За окончателно обсъждане в Народното събрание е проектът на Министерството на правосъдието за Антикорупционен закон. В него се предвижда създаване на нов единен независим орган, който да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси и да отнема незаконно придобито имущество.

Законопроектът на правителството предвижда проверката за незаконно придобито имущество да започва, когато е установено несъответствие от над 20 000 лева между доходи и имущество. С него се премахва невъзможността да се работи по анонимни сигнали за корупция. Предлага се председателят на този единен орган да се избира от Народното събрание за срок от 6 години. 

Финалната дискусия на правителствения проект се организира от Комисията по правни въпроси, съвместно с Министерството на правосъдието. В нея ще вземат участие представители на парламентарните групи, държавни институции, неправителствения сектор. БСП остро оспори проекта и предложи алтернативен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Крум Зарков

Крум Зарков: От двата антикорупционни законопроекта може да се направи работещ закон

Ако мнозинството иска и държи да прокара точно своя законопроект, те имат гласовете за това, но би било проява на разум и държавническо поведение след обсъжданията, които текат, да се вземат предвид критиките по различните законопроекти и да направим..

публикувано на 01.09.17 в 07:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Калоян Методиев

Калоян Методиев пита защо е поканен на разговори за третия мандат с депутати от разпадналата се ПГ на "Величие"

Депутатът Калоян Методиев, който не членува в парламентарна група, е изпратил писмо до преговорния екип на "Има такъв народ" (ИТН) за провеждане на срещи в опит за съставяне на правителство с третия мандат.  ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Елизавета и Маргарита от Бесарабия

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност.  Две от отличничките на Болградската гимназия -..

публикувано на 29.07.24 в 17:03

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми.  Професиите, по които се обучават..

публикувано на 29.07.24 в 16:31

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но без да въвлича региона в пълномащабна война

Израел иска да нанесе щети на подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски военен служител. Според други двама изралески представители еврейската държава се..

публикувано на 29.07.24 в 16:16
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област на фона на продължаващите сражения в района и ударите с дронове. Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в района на Вовчанск в Харковска област, където руските..

публикувано на 29.07.24 в 16:04