Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Апостолов: Вариантът, предложен от правителството, е перфектен за община Симитли

П. Ковачев: Вариантът за пряк път през Кресненското дефиле е вреден

Снимка: БГНЕС

Вариантът за пряк път през Кресненското дефиле е изключително вреден. Това каза в предаването "Преди всички" Петко Ковачев от Институт за зелена политика относно започващото обществено обсъждане на проектите за преминаването на магистрала "Струма" в участъка от Крупник до Кресна.

Около 1000-та страници, които са представени като доклад за въздействието върху околната среда, съдържат много неистини, много неточности, много непълна информация. Твърдения, че предлаганият от АПИ и правителството вариант е най-добрият, е неподплатено с доказателства. Експертите, наети да правят този доклад от 2014 година насам, през цялото това време "доказваха" няколко варианта, че са най-добри, според това, което им се задаваше от правителството. Твърденията, които излязоха от средите на строителните фирми, че имало голяма радиация в ядката на Малешевска планина, където трябваше да е големият тунел – нямат нито една проба, която да показва този радиационен статус, а всички са взети по-скоро от другата страна на дефилето, откъм Пирин. Правят се абсолютно произволни заключения, че, видите ли, след като някъде встрани имало такъв фон, то вътре в ядката на Малешевската планина щял да е още по-голям. Изобщо крайно лош доклад като качество.

Според Ковачев най-подходящият вариант е този, който излиза извън Кресненското дефиле, близо до селата Брежани и Ощава:

В неформални разговори и представители на агенцията, и представители на строителите са казвали, че е възможно той да бъде построен. Единственото, което ги притиска, са сроковете и парите по оперативната програма, т.е. вместо да се търси вариант, добър за България, се търси вариант, по който да се вместим в рамките на оперативната програма, без да се правят допълнителни усилия това да бъде предоговорено. Предоговаряне е възможно. Веднъж съсипано дефилето, неговото възстановяване е невъзможно. Над 80% от хората от района на Кресна са за този вариант пътят да бъде изнесен изцяло горе.

Има цял списък конкретни физически лица, започвайки от министри, стигайки до ръководители на агенцията и проектанти, които трябва да бъдат подведени под отговорност в лично качество за това, че са спирали проекта, категоричен е Петко Ковачев. Той посочи:

Истината е, че българските строителни фирми не могат да спечелят проекта за тунела, тъй като не могат да докажат опит. Вариантът извън дефилето от изток – идеята е, че нямат време и пари.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов също изказа мнение: Над 80% от трасето на магистрала "Струма" се намира на територията на община Симитли. Абсолютно всички варианти за нас са добри. Вариантът, който предлага правителството, е перфектен за община Симитли, може би най-добрият, тъй като на територията на общината ще има 4 пътни възела. Това ще даде голяма възможност за бързо придвижване на хората. За нас единствено и най-важно е да има магистрала.

Интервютата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Започна обществено обсъждане на проектите за минаването АМ "Струма" през Кресненското дефиле

В общините Кресна и Симитли започна обществено обсъждане по 5-те предложени варианта за маршрутите, по които да преминава автомагистрала "Струма" в участъка от Крупник до Кресна. Обсъждането на трасето събра в Симитли над 1000 души, които..

обновено на 11.09.17 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов, министър на енергетиката

Министърът на енергетиката ще даде утре брифинг по актуални енергийни теми

Министърът на енергетиката Владимир Малинов ще даде брифинг по актуални енергийни теми, съобщават от пресцентъра на неговото министерство. Срещата с медиите ще се състои утре, 14 август 2024 г., от 9.30 часа в сградата на Министерството на..

публикувано на 13.08.24 в 21:23
Антъни Блинкън

Блинкън отлага пътуването си до Близкия изток на фона на "несигурност" в региона

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи пътуването си до Близкия изток, забавяйки планираното си за вторник заминаване, съобщи Axios преди планираните за тази седмица преговори за прекратяване на огъня в Газа, предаде Ройтерс...

публикувано на 13.08.24 в 20:58
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск

Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва дълбоко в територията на Русия, обяви президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контраст с твърденията от руска страна по-рано днес, че нахлуването,..

публикувано на 13.08.24 в 20:20

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк “Кайлъка“

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк “Кайлъка“. Този следобед горяха сухи треви и храсти, на място остават четири противопожарни екипа. Гъсти облаци дим в посока от парк "Кайлъка"   предизвикаха притеснение у плевенчани. Пожарът е..

публикувано на 13.08.24 в 19:55

40,3 градуса измериха днес в Монтана

40,3 градуса измериха днес в Монтана. Това е температурен рекорд за годината Температура от 40,3 градуса на сянка бе измерена днес в Хидро-метеорологичната станция в Монтана. "Това е най-високата максимална температура, измерена за..

публикувано на 13.08.24 в 19:47

Воден режим въвежда кюстендилското село Соволяно

Воден режим   въвеждат в близкото кюстендилско с.Соволяно с над 1 000 жители, обяви кметът Пламен Илиев. Селото ползва вода от два кладенеца на река Бистрица, чието ниво спада почти до нула, отбеляза кметът. Соволяно ще е на воден режим за..

публикувано на 13.08.24 в 19:43
Кирил Петков.

К. Петков: Основен риск пред новото служебно правителство е Калин Стоянов да остане начело на МВР

Най-големият риск пред бъдещото служебно правителство е, ако Калин Стоянов остане начело на МВР . Това коментира съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Ами да не забравяме, че най-основната цел на..

публикувано на 13.08.24 в 19:32