Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи и пожарникари протестираха пред Народното събрание

Искам полицаите да получават заплати по 2000 евро, но няма как, заяви заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов

| обновено на 14.09.17 в 13:16
Противопожарният автомобил, който също беше включен в протеста на полицаите и пожарникарите
Снимка: Николай Христов

Полицаи и пожарникари протестираха пред сградата на парламента в София заради ниските си заплати и заради липсата, според тях, на диалог с ръководството на МВР. Минути преди 12.00 часа служители на МВР докараха пред Народното събрание един противопожарен автомобил - с това от синдикатите в министерството искат да покажат на ръководството на МВР в какви условия работят служителите. По този начин синдикатите обясниха на присъстващите недостига на хора в пожарната. Според професионалните изисквания на тази служба в противопожарен автомобил трябва да има по 6 души, а обикновено в българската пожарна често се случва да има по двама или трима.

Мястото не е случайно избрано. 2015-а година ние изкарахме на 20 метра оттук в една палатка 44 дена протест. Имахме определени изисквания тогава. Подчертавам: те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги - членове на "Пожарна безопасност и защита на населението", а именно искахме, настоявахме екипите в България, екип на една пожарна да бъде от трима човека: шофьор и двама бойци. Исканията са ни изключително практични, каза Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Основното искане на протестиращите полицаи е увеличение на заплатите с 15% от 1-ви февруари тази година, тоест със задна дата. Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят от това искане. От друга страна ръководството на Министерството на вътрешните работи също е категорично, че към момента пари за такова увеличение не могат да се намерят. 

Категорични сме в исканията и за тази наша категоричност изключително много допринася и ръководството на МВР, което до този момент не е започнало същински преговори с нас по исканията. МВР сериозно бърка социалния диалог, който под някаква форма тече на заседанията на Съвета за социално партньорство, и преговорите по исканията от протеста. Това тяхно неразбиране, за съжаление, се превръща вече и в проблем, каза Илия Кузманов.

Кузманов посочи, че се готви нов национален протест:

Той е вече в начална форма на организация. Датата е 21-ви октомври, събота, пред Народното събрание.

До 21-ви октомври протестните действия на синдикатите ще продължат щафетно в различни градове на страната. 
По-рано днес заместник вътрешният министър Стефан Балабанов отново повтори тезата на ръководството на МВР, че към момента няма как заплатите на пожарникарите и полицаите да бъдат увеличени със задна дата
Колко ще бъдат увеличени, това ще зависи от бюджета, от рамката на бюджета, от министъра на финансите. Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което те искат. Не знам с колко процента, не бих могъл да ви отговоря и не знам точно от кога.
Стефан Балабанов отбеляза, че в рамките на няколко месеца е имало шест срещи между политическото ръководство на МВР и синдикатите в министерството. На тези срещи, според заместник-министъра, са постигнати реални резултати, по които се работиСтефан Балабанов
От своя страна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", също се обяви за увеличение на заплатите на пожарникарите, стига обаче това да бъде възможно.
Ако не се постигне разбирателство, въпреки днешния протест, от синдикатите в МВР се заканват да организират голям национален протест през октомври. Ако до 2018-та година също не бъде постигнато разбирателство, от 5-и януари през новата година протестите на полицаите ще станат ежедневни.
Полицаите във Варна ще протестират тази вечер зад сградата на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицаи и пожарникари излизат на протест

В деня на професионалния празник на пожарникарите служители на МВР се организират за протести в София и Варна . Те продължават да са недоволни от ниските, според тях, заплати и липсата на диалог с МВР. Ако проблемът не бъде решен, от пети януари догодина..

публикувано на 14.09.17 в 07:30

Огнеборците на протест за увеличение на заплатите

За пореден път от синдикат „Огнеборец“ в пожарната обявиха, че ще участват в обявения за утре национален протест, който ще се проведе на две места -  пред Парламента в София и във Варна. Председателят на синдиката Венцислав Станков посочи, че членовете..

публикувано на 13.09.17 в 16:42

Полицаите обявиха национален протест в четвъртък

Полицаите обявиха национален протест в четвъртък. Той ще се проведе едновременно в София и Варна. Това стана ясно днес след срещата между синдикатите в МВР и заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов , на която не беше постигнато..

обновено на 12.09.17 в 15:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева..

публикувано на 26.06.24 в 19:00