Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 1000 лева и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

| обновено на 14.09.17 в 15:31
Снимка: БГНЕС

Шофьорите, които карат в аварийната лента на автомагистрала, ще бъдат глобявани с 1000 лева и наказвани с отнемане за 3 месеца на книжката им. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата.

Промените са окончателни. Досега шофирането в аварийната лента се наказваше по текст за неправилно движение по пътното платно, глобата беше между 20 и 100 лева. Последните задръствания на магистралите обаче доведоха до злоупотреби при сериозни инциденти и ситуации, в които лентата не можеше да се ползва от линейка или пожарна. Това накара депутатите да приемат тези промени. Предложението беше на БСП. Драгомир Стойнев от БСП обясни:

Само преди около 2 месеца имаше и смъртен случай на човек, който е около автомобила си, сменяйки гумата си, който бе прегазен. На тези тарикати трябва да кажем "Стоп".

Окончателно – друга промяна въвежда нуждата от завършен 10-и клас за вземането на книжка. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието, обясниха от ГЕРБ.

Халил Летифов изрази опасение, че: С това решение в момента ние ще изпратим няколко десетки хиляди неправоспособни водача на пътя, които ще бъдат "камикадзета".

Милена Дамянова от ГЕРБ обясни: Новите правила важат само за тези млади хора, които ще получат основно образование по новия закон и целта ни е те да останат по-дълго в образователната система. 

Гласувана беше и друга промяна - ще има глоба за шофиране след употреба на наркотици, дори ако дрогата е била приети в предишни дни, а не непосредствено преди или след качването в автомобила. Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не бъдат платени, нарушителят няма да получи и шофьорската си книжка.

Депутатите разрешиха на „паяка“ да вдига кола със скоба и след работното време в съответната платена зона да паркиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столична община кани на благотворителен великденски базар

Столична община кани гражданите на София на благотворителен великденски базар , който ще продължи до 14 часа днес. В него ще участват деца и възрастни от заведенията за социални услуги на територията на София . Събитието се провежда под патронажа на Надежда Бачева - зам.-кмет на Столична община в направление "Социални дейности и интеграция на..

публикувано на 02.05.24 в 12:34
Милош Вучевич

Бъдещият премиер на Сърбия: Еврочленството е приоритет, няма да признаем Косово

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.  Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната В сръбския парламент днес трябва да бъде гласуван съставът на новото правителство...

публикувано на 02.05.24 в 12:23

Кулеба: Половината енергийна система на Украйна е повредена заради руските атаки

Русия извърши нова ракетна атака срещу украинския град Одеса. Пострадали са 14 души са пострадали. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати. Нанесени са ограничени щети на околните жилищни..

публикувано на 02.05.24 в 12:19

Деца от различни националности ще боядисват яйца в събота

На 4 май от 10 до 14 часа в Каньон парк в "Младост 3" до метростанция "Александър Малинов" деца от различни националности и техните семейства ще боядисват заедно великденски яйца. Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. Великденското събитие се организира за трета поредна година от Фондация "От нас зависи". Мария Тончина, която..

публикувано на 02.05.24 в 11:59

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, която днес регистрира в ЦИК листата на социалистите за европейските избори: "Преди малко се..

публикувано на 02.05.24 в 11:58

Всенародно поклонение по повод годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание. На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на българския народ. За поредна година паметникът на Априлци, на който са изписани имената на..

публикувано на 02.05.24 в 11:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 11:31