Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид и Барселона в борба за контрол над регионалните полицейски сили на Каталуния

Снимка: БТА

Насроченият за тази неделя референдум за независимост в испанската автономна област Каталуния продължава да разбунва духовете в Испания. Демонстрациите "за" и "против" вота не стихват, а Мадрид и Барселона се борят за контрола над регионалните полицейски сили. 

От събота всички полицейски подразделения в областта са поставени под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид. Мярката се отнася основно до действащата в Каталуния местна полицейска служба, наречена "Мосос д'Ескуадра" и наброяваща около 17 000 души. 
Именно от тях се очаква да работят в синхрон с близо 4 000  хиляди полицаи, командировани от Мадрид в региона на Каталуния. Те бяха изпратени там миналата седмица специално за поддържане на реда, както и за да гарантират, че забраненият от Конституционният съд на Испания референдум няма да се състои. 

Въпреки че от испанското министерство твърдят, че целта на мярка е само и единствено координация на действията на органите на реда, решението на Мадрид беше отхвърлено от вътрешния министър на провинцията Жоаким Форн: 
Oтхвърляме намерението на правителството да установи контрол над Каталунската полиция.  Правителстовото на Каталуния не приема тази намеса на държавата, тъй като не е взета под внимание цялата правна рамка, която имаме, за да се грижим за сигурността в Каталуния.

Като се противопостави на идеята, регионално правителство на Каталуния поведе на още един фронт борбата с  Мадрид, която, според експерти, е на път да прерасне в остра контитуционна криза. Не стихва и напрежението на основния фронт - за цялостното провеждане на референдума за независимост на Каталуния на 1 октомври. 

Ние искаме независимостта, защото ние сме независими от деня на своето раждане! Те разпокъсват на парченца демокрацията като не ни позволяват да гласуваме! Всички ни се месят, а ние защитаваме две неща: личната си независимост и демокрацията,
 заяви Синтия Кампус - учителка от Барселона и привърженик на референдума, която взе участие в многохилядния митинг в града.

Тук сме в знак на протест, както и с надежда да ни чуят поне за малко! Те трябва да разберат, че ние искаме да решим. Протестът ни е мирен, искаме си правото на вот, 
добави друг от демонстрантите в Барселона, които раздадоха един милион бюлетини в защита на вота с призив те да бъдат разпратени из цяла Каталуния.

В Барселона обаче се проведе и друг протест - в подкрепа на Испанската национална полиция и гвардия, чиито служители са настанени във фериботи на котва в местното пристанище. Работещи на дока обаче отказваха да се грижат за изпратените от Мадрид полицейски подкрепления за Каталуния. Те обаче получиха подкрепа, както и предложение за вода и храна от група каталунци - противници на референдума. 

Правителството в Каталуния нито почита закона, нито испанската конституция! Те са тези, които я нарушават. Това, което те трябва да направят, както и останалите испанци, е да се подчинят на постановленията на Конституционния съд,
заяви Мануел Гарсия - участник в протеста.

Ние ще променим Испания - не може без споразумения и не може без инфраструктура, както и не може да твърдим, че Каталуния не е Испания! Цял живот съм каталунка, но се чувствам испанка и тача отечеството си Испания,
подчерта Франсина Виняалс, която също взе участие в демонстрацията против Каталунския референдум за независимост, насрочен за 1 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38