Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археолози откриха наново западната крепостна стена на Рациария в района на видинското село Арчар

Рациария

Археолози откриха наново западната крепостна стена на Рациария, за която се смяташе, че е унищожена от иманяри. Със средства от Министерството на културата преди пет години бяха подновени разкопките в района на видинското село Арчар. Целта е някогашната столица на римска провинция да се превърне в туристически център.

Крепостна стена с дебелина до три метра и половина е пазела римската граница. Открита е преди повече от 40 години от българо-италиански екип, който проучвал античното селище, но в последствие иманяри разкопават района с верижни машини. Сега до нея отново достигат археолозите, водени от доцент д-р Здравко Димитров:

Успяхме също така да регистрираме отново тези четири кули, които са били. Възможностите там за бъдещи проучвания, както и за реставрация и социализация на тази зона са много добри.

Археолозите продължават проучванията и на римската вила, която е заемала цял квартал в античното селище. За пръв тази година разкопки са извършени на централната улица.

Разкритата крепостна стена е подходяща за експониране, според доцент Иво Топалилов:

Все още не всичко е безвъзвратно загубено и унищожено.

До превръщането на Рациария, някогашна столица на Крайбрежна Дакия в туристически център, на археолозите все още им предстои много работа.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в Благоевград за 140 години от рождението на Тодор Александров

Непоказвани до момента лични писма, снимки и печатни издания, свързани с живота и делото на Тодор Александров, от чието рождение днес се навършват 140 години, подреди в документална изложба Регионалният исторически музей в Благоевград. Едва 16-годишен, роденият в щипското Ново село Тодор Александров вече е част от национално-освободителните борби на..

публикувано на 04.03.21 в 14:53

Болницата в Силистра става база за специализанти

Болницата в Силистра става база за специализанти в следващите пет години За период от пет години Силистренската болница се превръща в база за следдипломно обучение на лекари-специализанти по 21 медицински специалности, съобщават от ръководството на лечебното заведение в крайдунавския град. Успешно е била защитена акредитационната процедура. Според..

публикувано на 04.03.21 в 14:46
Лични документи

Шофьорска книжка ще може да се издава до 3 дни от заявяването

Депутатите приеха окончателно нова административна услуга за шофьорските книжки. Те ще могат да бъдат издавани за срок от 3 дни от подаване на заявлението. С промените в Закона за българските лични документи ускорената услуга може да се прилага за смяна на свидетелството за управление на моторно превозно средство поради изтичане на срока или при..

обновено на 04.03.21 в 14:40

Каракачанов даде заявка, че до края на годината ще има нови машини за Сухопътните войски

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че до края на годината ще има договор за нови машини за Сухопътните войски. Това стана по време на годишната конференция на началника на отбраната. Министърът на отбраната не посочи пред военното ръководство как ще продължи проектът и дали той ще бъде даден на българска фирма. За проекта на..

публикувано на 04.03.21 в 14:33

МВР отчита спад на телефонните измами

МВР и прокуратурата са провели през миналата  година 1249 операции в цялата страна. Отчита се спад на телефонните измами и на грабежите.  Над 2300 души са били задържани при операциите на МВР и Прокуратурата в различни градове и села на страната. Разкрити са над 3300 престъпления. Това обявиха още от Прокуратурата и Вътрешното министерство...

публикувано на 04.03.21 в 14:25
Тодор Галунов

Проф. Галунов: За тези избори големият хит са гражданските квоти

" За тези избори големият хит са гражданските квоти ". Този акцент постави проф. Тодор Галунов, преподавател по политология във Великотърновския университет, на анализа си пред БНР за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Според него в хода на кампанията се забелязва, че има дефицит на експертност в листите, а преобладават лица, които са..

публикувано на 04.03.21 в 14:08

Над 1,6 млн. лева за джамията в Разград и за православни църкви

Правителството осигури над 1 милион и 600 хиляди лева за строителство и ремонт на два православни храма, както и за джамията в Разград. Кабинетът отпусна близо 440 000 лева на Българската православна църква. Над 317 000 лева от средствата са за строително-ремонтни дейности за храма "Свети Йоан Предтеча" в село Жаблян, община Земен. 120 000 лева са за..

публикувано на 04.03.21 в 14:06