Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариано Рахой уволни каталунското правителство и насрочи извънредни избори

| обновено на 28.10.17 в 07:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Испания Мариано Рахой обяви първи ответни мерки заради ситуацията в Каталуния, след като с гласовете на сепаратисткото мнозинство регионалният парламент в Барселона обяви днес независимост.

След извънредно правителствено заседание и след като испанският Сенат го упълномощи да наложи пряк контрол от Мадрид върху автономната област, Рахой заяви, че уволнява цялото каталунско правителство и началника на каталунската полиция. Освен това разпуска парламента на Каталуния и насрочва извънрени избори в областта за 21 декември. Вярваме, че е задължително да се чуе гласът на каталунските граждани. На всички тях. За да могат те да решат какво да е бъдещето им и никой да не престъпва закона от тяхно име, обясни испанският премиер в телевизионното си обръщение.

Министерствата в Мадрид поемат правомощията на каталунската администрация, а испанското правителство ще поиска от конституционния съд да обяви за незаконно днешното обявяване на независимост на каталунците, каза още Мариано Рахой.

В решението си испанските сенатори изрично посочиха, че в името "на надеждната, обективна и балансирана информация" правителството на Рахой не бива да се меси в работата на обществените радио и телевизия в Каталуния.

Демонстрации в подкрепа на единството на Испания и защита на конституцията са планирани за днес в Мадрид.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентът на Каталуния

Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуния от Испания

След тайно гласуване каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независимост от Испания и обявяване на република, предаде Ройтерс. Каталунският лидер получи нужните 68 гласа "За" от 135-членната камара. Общият брой на гласувалите за..

обновено на 27.10.17 в 21:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нисък процент на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед

Нисък е процентът на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед, което може да доведе до спиране от движение на превозните средства. Това показват данните на министерство на транспорта. Преди месец изцяло..

публикувано на 24.08.24 в 16:50
Киър Стармър и Володимир Зеленски

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна "днес и винаги"

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна, която днес, под знака на продължаваща руска инвазия, чества 33 години независимост от бившия Съветски съюз.   Киър Стармър каза на украинците, че Обединеното кралство ще ги..

публикувано на 24.08.24 в 16:18

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер. При първата мъж пострадал в района на Мальовица, е транспортиран до София. Мъжът е бил ранен след падане в планинския район. По искане на смолянската болница хеликоптерът е използван..

публикувано на 24.08.24 в 16:04

Произведената в България пшеницата тази година е малко над 6,7 млн. тона - с 3% повече от миналата

Произведената в България пшеницата тази година, е малко над 6,7 млн. тона. Това е с близо 3 процента повече спрямо миналата година, което се дължи на повишен среден добив от декар, отчитат от Министерството на земеделието след жътвената кампания...

публикувано на 24.08.24 в 16:00

Германската полиция задържа лице, който може би има връзка с нападението с нож в Солинген

Германската полиция заяви, че е задържала човек и че тече разследване дали той има връзка с нападението с нож, при което снощи бяха уби трима души и ранени осем по време на фестивал в град Солинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава..

публикувано на 24.08.24 в 15:31

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите,..

публикувано на 24.08.24 в 15:24
Димитър Главчев

Главчев: Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България

По повод 147-годишнината от Шипченската епопея премиерът Димитър Главчев написа във Фейсбук, че "Славата на опълченците е безсмъртна! Поклон!". "Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на..

публикувано на 24.08.24 в 15:10