Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени намаляват административната тежест за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Народното събрание намали административната тежест за хората с увреждания с окончателно гласуваните промени в Закона за интеграция на тези хора. Новите текстове засягат близо 530 хиляди души, които имат увреждания и над 300 лица, които предоставят медицински изделия. 

С промените се намалява броят на заявителните документи, които трябва да се предоставят от страна на хората с увреждания. Така изискваните до 3 декларации, с които се доказват определени обстоятелства, ще бъдат обединени в една. За изпълнение на функциите по социална интеграция директорите на дирекции "Социално подпомагане" или оправомощени от тях длъжностни лица ще имат право на безплатен достъп до национална база данни "население" и при необходимост ще изискват по служебен път информацията, свързана с реализиране правата на хората с увреждания. Изискуемата информация ще се предоставя безплатно в 14-дневен срок. 

Наред с това на Националната агенция по приходите се дава възможност да предоставя информация на Агенцията за хората с увреждания относно възстановяването на определен процент от внесените осигурителни вноски от работодатели. За сравнение, към момента тази информация се предоставя от заинтересованите лица чрез документ, попълван от лицата и заверен в териториалните подразделения на Национална агенция по приходите. 

С промените отпада изискването за предоставяне на списък на медицинските изделия и помощни средства за хора с увреждания на хартиен носител и се въвежда само на електронен носител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху се закани да отговори сурово на ракетния удар срещу Голанските възвишения

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да отговори сурово на ракетния удар срещу Голанските възвишения, при който загинаха 12 деца, и за който Израел обвинява "Хизбула". Ливанската групировка отрича да е свързана с атаката и приписа вината на заблудена прехващаща израелска ракета. Съденинените щати и редица европейски страни се обявиха против..

публикувано на 29.07.24 в 19:19
Андрей Гюров

ВАС отхвърли искането на Андрей Гюров за спиране предварителното изпълнение на отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на допуснатото по закон предварителното изпълнение на решение № 340 от 16 юли 2024 год. на Управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност, съобщиха от съда. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен..

публикувано на 29.07.24 в 19:10
Християн Мицкоски

Мицкоски: Всички ще скъсат българските паспорти в първия ден, в който страната ни стане член на ЕС

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и "ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС”, съобщава..

публикувано на 29.07.24 в 18:56

МВнР уведомява за отменени полети от и до Бейрут, призовава да не се пътува до Ливан

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток Министерството на външните работи уведомява за отмяна на полети на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република, съобщиха от ведомството. Европейски авиопревозвачи съобщиха днес, че отменят полети до и от Бейрут на фона на ескалацията на напрежението..

публикувано на 29.07.24 в 18:36

Овладяна е обстановката в завод "Свилоза" в Свищов, огнеборците ще дежурят и през нощта

Овладяна е обстановката в завода за целулоза в Свищов, където днес по обяд възникна пожар и последва взрив в един от химическите цехове. Взрив в завода за целулоза край Свищов Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Има трима леко пострадали. Заводът спря работа. Няма опасност за живота и здравето на населението,..

публикувано на 29.07.24 в 18:11
Снимката е илюстративна, архив.

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който се слага край на т.нар. "френска безработица" у нас. Първи внесоха предложение за корекции от парламентарната група на ДПС. При първото четене в пленарната..

публикувано на 29.07.24 в 17:58
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 17:28