Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Румъния назряват протести

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Недоволство от промените в данъчното и правосъдното законодателство изкарват отново румънците на улицата. Опасенията са, че планираните промени ще отслабят борбата с корупцията.

За неделя са планирани протести в близо 100 градове в страната и в чужбина, съобщава информационният сайт Зиаре. В 18,00 ч. хората ще излязат на протести на главните площади в градовете. В румънската столица е планиран и протестен поход към сградата на парламента. В окръг Телеорман, откъдето е лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, протестът е планиран пред окръжната централа на партията.

Този път към протестите на гражданското общество ще се присъединят опозиционни партии, както и два големи профсъюза - Националният синдикален блок и Картел Алфа.

Румънската диаспора също се организира за протести в Амстердам, Бирмингам, Мюнхен и Цюрих, съобщава информационният сайт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично е ограничен пожарът на гръцка тертория в планината Славянка

Само частично е ограничен пожарът на гръцка тертория в планината Славянка. На Пелопонес и Евбея отново се запалиха нови пожари. Огнеборците в Гърция и днес не успяха да потушат напълно пожара по билото на планина Славянка, който гори и на българска територия.  Тази нощ огънят се разрастна от силния вятър и заплаши да навлезе в близкото село Ахладохори...

публикувано на 31.07.24 в 18:13

Директори на детски градини: Дори и изкуственият интелект няма да замести учителите в преподаването на малки деца

Прилагането на технологии и дори изкуствен интелект в образованието може да подържа интереса на децата към ученето. Етично и под ръководството на човек, но и с указанията, които Министерството на образованието най-после даде за използването на компютърните системи.  Евелина Кръстева казва, че от детската градина, през училището до целия..

публикувано на 31.07.24 в 17:57

Отново смениха областния управител на Разград

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разградска област, реши правителството. Той е заемал същата длъжност от 28 юли миналата година до 3 юли тази година, а след това е назначен за заместник областен управител. Досегашният областен на Разград Севджан Садъков е освободен от поста, който получи в началото на този месец...

публикувано на 31.07.24 в 17:33
Тошко Йорданов от ИТН на срещата с Джевдет Чакъров и депутатите, напуснали ПГ на ДПС - 31 юли 2024 г.

ИТН и представители на ДПС, напуснали ПГ на Движението: Умерен оптимизъм за подкрепа на третия мандат

Във връзка с реализацията на третия мандат за съставяне на кабинет " Има такъв народ" проведе среща с представители на ДПС - Джевдет Чакъров и депутатите, които напуснаха от парламентарната група на движението.  Третият мандат: Напусналите ПГ на ДПС ще разговарят с ИТН, Пеевски призова да върнат папката Докъде стигнаха разговорите на ИТН в..

публикувано на 31.07.24 в 17:29
Георги Тахов

Георги Тахов: Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите

Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите, а не от населените места с обявено бедствено положение. Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов: "Тези, които са обявили форсмажор през заповед на областния управител за бедствено положение, се подпомагат по държавната помощ "Де минимис". Останалите, където няма..

публикувано на 31.07.24 в 17:09
Деница Сачева

На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица".  Става дума за схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 31.07.24 в 16:53
Габриела Руменова

Габриела Руменова: Има нелоялни практики по Черноморието, но не са масови нарушенията

Внимавайте, когато се прави резервация за почивка през безплатни платформи. Потребителите да проверяват в регистъра на Министерство на туризма всички обекти, за да не бъдат измамени и най-малко да останат недоволни. Това препоръча създателят на платформата „Ние потребителите“ Габриела Руменова в интервю пред БНР. В „12+4“ тя..

публикувано на 31.07.24 в 16:52