Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка

Снимка: БТА

Само частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка. На Пелопонес и Евбея отново се запалиха нови пожари.

Огнеборците в Гърция и днес не успяха да потушат напълно пожара по билото на планина Славянка, който гори и на българска територия. 

Тази нощ огънят се разрасна от силния вятър и заплаши да навлезе в близкото село Ахладохори.

Пожарникари, военни и много доброволци успяха да предотвратят опожаряване на селото, съобщават от Гражданска защита. 

Не се наложи евакуация поради мащабната акция по гасенето. 

Все още има мини по границата, а теренът е изключително труден, коментират доброволците. Гаси се основно по въздух от съображение за сигурност на пожарникарите.

След като вчера беше овладян мащабен пожар на остров Евбея, днес отново гори гора в друг район на острова. 

С нов пожар се борят и на полуостров Пелопонес. Огънят е в горски район, далеч от туристически места. 

Мащабен е огънят в района до град Килкис, близо до границата със Северна Македония. Пламъците доближават индустриална зона с няколко завода, предупреждават властите. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР: Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина

Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, съобщава БТА. От министерството призоваха сънародниците ни, които в момента се намират на територията на..

публикувано на 31.07.24 в 20:08
Снимката е илюстративна

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари, предаде БТА.  По неизвестни засега причини горски пожар се разрази в района на градчето Урла.  Тъй като пламъците са се разпространили до жилищен район, се е наложила евакуацията на хора от общо 120 жилища в два квартала.  Пожар се разрази днес и край курорта Чешме. Огнеборците се опитват да..

публикувано на 31.07.24 в 19:58
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Запрянов подкрепя идеята на президента средствата за нови противопожарни самолети да са за ВВС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепя идеята на президента Румен Радев средствата за нови самолети към МВР за гасене на пожари да бъдат пренасочени за Военновъздушните ни сили. Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за противопожарна техника на МВР "Използването на самолети за гасене - аз не съм авиационен..

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Танк

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Прага.  От началото на войната чешкото правителство на Петър Фиала, твърд поддръжник на Украйна, е предоставило над 60 от своите танкове на Киев.  Прага увеличи разходите си за отбрана и се стреми да модернизира армията си. Затова правителството..

публикувано на 31.07.24 в 19:37

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите. Вече са постъпили близо 46 на сто от планираните в бюджета приходи, докато са направени малко над 43% от очакваните разходи. Сериозно перо в разходната част са проектите на общините по капиталовата програма, става ясно от съобщението на..

публикувано на 31.07.24 в 19:36
Председателят на Комисията по труда и социалната политика на НС Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разговарят преди заседанието на комисията -  31 юли 2024 г.

Схемата "френска безработица" е проблем не само у нас, във Франция е "люксембургска"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица". На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица" Става въпрос за схема, която дава възможност с няколко дни работа в..

публикувано на 31.07.24 в 19:22

МС да осигури условия за настаняване на пострадалите от пожари, прие регионалната комисия

Парламентарната Комисията по регионална политика и местно самоуправление прие проект на решение, което задължава Министерски съвет да осигури нужните условия за настаняване на пострадалите от пожарите и да възстанови разрушените терени в община Болярово. Редакционни поправки на част от предвидените мерки ще бъдат направени в пленарна зала...

публикувано на 31.07.24 в 19:21