Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50 хиляди каталунци пътуваха до Брюскел, за да подкрепят Пучдемон

Близо 50 000 каталунци протестираха в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 45 и 47 хиляди жители на Каталуния участваха в днешния протест в защита независимостта на областта и сваления лидер Карлес Пучдемон, която се проведе в Брюксел.

С призиви „Каталуния и Европа - събуди се“, демонстрантите се събраха в европейския квартал на Брюксел за да изразят несъгласието си с действията на испанското правителство.

Участниците в шествието твърдят, че са дошли до белгийската столица на собствени разноски.

Дойдохме до Брюксел за да потърсим нашия президент и да му кажем, че ако не може да се върне ние ще останем с него. Нека останалата част от света да разюбере, че ние загубихме нашите свободи. Каталуния е много тъжна и деморализирана - заяви недоволна жителка на областта, протестираща в Брюксел.

Демонстрантите призоваха ЕС да ги защити. Близо 50 000 каталунци протестираха в Брюксел

Трябва да се каже на правителството в Испания, че ние  нямаме повече демокрация. Това не е честно. Ние сме богат регион, защото работим. В Южна Испания има само празници и бикоборство - смята друг протестиращ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Започна предизборната кампания за местните избори в Каталуния

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември. Те са свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област, което обяви отделяне от Мадрид в разрез с конституцията на Кралството. Залогът е..

публикувано на 05.12.17 в 07:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна..

публикувано на 02.07.24 в 11:44
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:18
Орлин Гигов в съда, 2 юли 2024 г.

Съдът потвърди: Постоянен арест за Орлин Гигов, убил приятелката си

Апелативният съд в София потвърди постоянния арест на Орлин Гигов, който в края на юни преби до смърт приятелката си Силвия Киркова. Въпреки твърденията на защитата на обвиняемия, че става дума за нещастен случай, съдът откри достатъчно..

публикувано на 02.07.24 в 11:08

Д-р Мария Манчевска: Държа се възпитано и с емпатия, но понякога не помага срещу агресията

Има агресия, по-често вербална и по-рядко физическа към лекарите в Спешна помощ в София, но и хората изразяват и благодарност затова, че сме спасили техен близък и ни съчувстват за нашата натовареност. Това разказа в интервю пред БНР д-р..

публикувано на 02.07.24 в 11:07

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен у нас

В Европа има нарастване на случаите на денга, пренесени на континента от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска. Това сочат последните данни на Европейския център за..

публикувано на 02.07.24 в 10:59

Напрежение заради преминаването на ВиК - Дупница към "Кюстендилска вода"

Преминаването на фалиралото дружество ВиК-Дупница към регионалния оператор "Кюстендилска вода" от 1 юли породи напрежение заради незавършени процедури. Това съобщи за БНР председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Според него..

публикувано на 02.07.24 в 10:57

Двама задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград

Двама мъже са задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград, съобщават от полицията. Вчера по обяд е получен сигнал от служител в депото, че в рамките на месец от хале към ремонтна работилница е извършена кражба на около 1 тон чугунени..

публикувано на 02.07.24 в 10:40