Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти: Пациенти ще останат без лекарства по празниците заради отложено плащане на НЗОК

| обновено на 21.12.17 в 14:06
Снимка: БГНЕС

Пациенти могат да останат без лекарства по празниците и в началото на януари заради отложено плащане на здравната каса към аптеките. Това предупреждават от фармацевтичния съюз. Близо 65 милиона лева дължими суми са отложени за 2018 г., съобщи Маргарита Грозданова, член на съюза:
Има лекарства, които се изпълняват само на територията на областта, където е избора на личен лекар и това са скъпо струващите лекарства. Дори пациентът да реши от Перник да дойде в София, за да си намери необходимото лекарство и да не прекъсва терапията, той ще бъде затруднен.
По тази причина фармацевтичният съюз се оттегля от преговорите по рамковия договор. 
Заради падналия мораториум за нови лекарства, фармацевтите  очакват дефицит от 150 милиона за лекарства в бюджета на здравната каса за догодина и настояват за актуализация на бюджета на Здравната каса. Това обяви председателят на фармацевтичния съюз Илко Гетов:
Спешно преразглеждане и актуализация на бюджета на Касата във връзка с двете нови обстоятелства - отлагането и непредвидените плащания към аптеките, които са отложени за 2018-та година в размер на 65 милиона, и мораториума, който се гласува да отпадне и по предварителни изчисления ще струва около 70 милиона за Касата.

Плануваният мораториум върху заплащането от здравната каса на нови лекарствени терапии бе отменен днес от депутатите в парламента заради силен обществен и политически натиск.  

Същевременно лекарите също атакуват бюджета на здравната каса. Българският лекарски съюз (БЛС) иска отмяната на две законови разпоредби, които нарушават конституционните права на гражданите в сферата на здравеопазването. 

От БЛС са изпратили писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Въпросните разпоредби са част от Закона за бюджета на Здравната каса за 2018 година.

Според едната разпоредба Националната здравна каса няма да сключва договори с болниците по нови клинични пътеки и медицински процедури, които не са договорени през 2017 година.

Другата разпоредба задължава личните лекари да представят пред Здравната каса, заедно с останалите отчетни документи, и касови бележки от прегледите на пенсионери, за да получат разликата в потребителската такса, плащана от възрастните, и официално определената за останалите здравноосигурени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иранският министър на външните работи Абас Арагчи.

Техеран заплаши с "решителен отговор" на всяка израелска атака

Иранският външен министър Абас Арагчи предупреди в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че Техеран ще отговори решително на всяка израелска атака, предаде АФП. "Иран полага значителни усилия за защита на мира и сигурността в региона, но е напълно готов да отговори решително на всяка авантюра от страна на Израел и..

публикувано на 16.10.24 в 11:39

Ултрамаратонци подпомогнаха каузата на фондация "Ела и ти"

Над 250 души с увреждания са били сред природата благодарение на фондация "Ела и ти". Привлечени са над 450 доброволци, без чиято подкрепа това би било невъзможно. Това обясни пред БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Хора с увреждания в планината: Мисия възможна Гергана Дойчинова: Целта ми е хора с увреждания да се потопят в места, до..

публикувано на 16.10.24 в 11:27

В Гърция погнаха със солени глоби търговци за завишени цени на храните

В Гърция проверяват и глобяват търговските фирми за спекулативно високи цени. Цените на плодове и зеленчуци в магазините  се покачват всеки месец. За неспазване на тавана на печалбата финансовите власти налагат много високи глоби на търговските вериги. До 5 милиона евро достига глобата за нелогично високи цени на плодове и зеленчуци...

публикувано на 16.10.24 в 11:20
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Първите мигранти по споразумението между Рим и Тирана пристигнаха в Албания

На пристанище Шенгин в Албания акостира италианският военен кораб Либра, превозващ мигранти, заловени във водите на Италия. Те са първите в рамките на споразумението за прехвърляне на незаконни имигранти от Италия в Албания.  Италианският плавателен съд пристигна след 36-часово плаване заедно с 16 мъже от Бангладеш и Египет. Те ще бъдат..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Спецакция срещу купения вот и в Ловешко

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на цялата Ловешка област. Тя е насочена срещу престъпления против политическите права на гражданите и за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В акцията, освен полицейски служители, участват части на "Жандармерията", служители на Инспекцията по..

публикувано на 16.10.24 в 11:02

Цените на жилищата в Европа растат

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и Хърватия. В сравнение с предходното тримесечие цените остават стабилни в Унгария, повишават се обаче..

публикувано на 16.10.24 в 10:59

Спешният център в Кюстендил отваря врати до две седмици, търси спонсори

Новият Спешен център в Кюстендил, който трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 год., ще заработи най-късно след две седмици.  Администрацията вече се е нанесла в новия комплекс, предстои да бъде преместена и координационната централа, която обслужва системата 112 и екипите за спешна помощ.  Изграждането на Спешния център в Кюстендил се..

публикувано на 16.10.24 в 10:48