Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер: Вноските на страните в бюджета на ЕС да бъдат увеличени в следващата финансова рамка

| обновено на 10.01.18 в 18:44
Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Вноските на страните - членки в бюджета на ЕС да бъдат увеличени в следващата финансова рамка след 2020 година, а средствата по структурните фондове ще бъдат намалени. Това заяви еврокомисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Причината за тези непопулярни мерки е оттеглянето на Великобритания от общността, което оставя дупка в бюджета между 12 и 14 млрд. евро, поясни еврокомисар Йотингер.  Ще се наложи да бъдат съкратени средствата по Кохезионния фонд, аграрната политика и програмата за развитието на селските региони.
Пред нас има нови задачи, които се появиха пред последните 5-6 години, при това неочаквано - става дума за миграция, охрана на границите, бежанци, европейска отбрана, уточни еврокомисар Йотингер и добави:
Това доведе до увеличаване на разходите, които ние успяхме да покрием чрез размествания в бюджета. В следващата бюджетна рамка обаче трябва да предвидим тези разходи и коректно да ги впишем. На този фон след Брекзит ще има нужда от разумно, минимално увеличение на вноската на оставащите 27 страни членки.
Две програми обаче със сигурност няма да се пипат - образователната "Еразъм плюс" и "Хоризонт след 2020 година"  за научно изследователска дейност. Комисар Йотингер бе категоричен, че няма да има разход, който не носи добавена стойност. Една от идеите за приходи в европейския бюджет е данък „пластмаса“, така че да се използват по-малко пластмасови опаковки в Европа. Допълнителна причина затова е, че от първи януари Китай вече не приема такива опаковки от ЕС, което повишава потенциалната опасност за климата на континента.
През март е предвидена конференция за многогодишната финансова рамка в София.
Многогодишната рамка трябва да има четири характеристики, каза още той, сигурност и стабилност, икономическа мощ, устойчивост и солидарност. На въпрос, какво смята за позицията на Австрия, че няма да увеличава вноската си, еврокомисарят каза, че се отнася сериозно към такива изявления, но добави например, че Унгария е изявила желание да повиши своите средства в европейският бюджет по определено направление като на такава база ще се търси и баланса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гюнтер Йотингер

Йотингер: ЕК обмисля обвързване на върховенството на закона със средства от еврофондове

Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС с осигуряването на фондове от общностния бюджет, заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА. Той..

публикувано на 10.01.18 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейхан Ибрямов

Изключиха Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов беше изключен от ПГ на ДПС. Решението беше прочетено от парламентарната трибуна от председателстващия заседанието Росица Кирова. То е било взето днес, като "за" изключването му са гласували 30..

публикувано на 04.07.24 в 12:18

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища и два склада за дървесина заради нарушения на Закона за горите. В рамките на един ден горските са проверили над 450 обекта за добив на дървесина и 15 склада за съхранение, преработка и..

публикувано на 04.07.24 в 12:08

Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър

Преди заседанието по делото за катастрофата на столичния булевард "Сливница", в която загинаха  24-годишната Анна-Мария Малчева и 22-годишния Явор Стоянов, представители на сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха със служебния правосъден министър..

публикувано на 04.07.24 в 11:59

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а..

публикувано на 04.07.24 в 10:36