Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест в защита на Пирин

| обновено на 14.01.18 в 19:02
Снимка: БГНЕС

Стотици се стекоха на поредния протест в столицата срещу промяната в плана за управление на Национален парк „Пирин“, който, според природозащитници, позволява унищожаване на вековни гори в планината. Протестиращите блокираха движението от сградата на Българската народна банка до Народното събрание. Следващият четвъртък отново ще има протести. Участници в акцията казаха:

Ако не се откажат от това решение, ще трябва да се отказват от властта и ще ги принудим. Оставка! Това не е протест само за природата, това е протест за законност, защото решението, което взеха на 28-ми, беше срещу законите на България и ЕС. 

Това е протест, организиран от граждани. Предполагам, че ще има редовен протест, който се организира от "За да остане природа в България", в четвъртък, който предполагам, че ще е по-многолюден и във всички градове. Ще продължават протестите, докато не се отмени решението на Министерския съвет. 

Едно е чисто екологичното нарушение. Това че е национален парк, го прави много по-различен от всеки един локален и регионален проблем. Другото е, че начинът, по който беше създадена тази ситуация - с решение между празниците и с административни хватки.

Как може да се отсекат няколкостотин годишни дървета, само заради нечии бизнес интереси?

Природозащитниците не подкрепят ново строителство на писти, спортни съоръжения в националните паркове, тъй като според тях това е нарушение на Закона за защитените територии.

Българската асоциация за алтернативен туризъм настоява да бъде отменено правителственото решение за промени в действащия План за управление на Национален парк "Пирин", да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да подготви изменение в Плана, като се даде възможност за строителство на втора кабинкова линия. Това трябва да бъде съобразено с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения, се посочва в становище на Асоциацията за алтернативен туризъм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Участници в шествията "Спасете Пирин" отново излизат на протест

Еколози, участници в шествията "Спасете Пирин", отново излизат на протест. Те ще се съберат в 16 часа пред сградата на Министерския съвет. Петко Ковачев от Института за зелена политика каза: Вече нарастващите екологични проблеми, които..

публикувано на 14.01.18 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43