Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: Новият превод ще усложни приемането на Истанбулската конвенция

| обновено на 19.01.18 в 15:03
Снимка: БГНЕС

И след новия превод на Истанбулската конвенция депутатите от парламентарната група на "Обединени патриоти" няма да я подкрепят. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той дори прогнозира, че новият превод ще усложни приемането на документа: 

Преводът не решава нищо. По Конвенцията за международните договори и Виенската конвенция сме длъжни да изберем един от двата варианта - френски или английски, ние сме избрали английски. При превода, който е направен, тъй като в българското нито законодателство, нито в публична практика терминът "джендър" съществува, на някои места терминът "джендър", който е основният термин, използван в Конвенцията, се превежда като пол. Сега, като направите коректния  превод, ще видите, че нещата са още по-интересни, да кажа неприятни.


Истанбулската конвенция е инструментът, който позволява системна защита на жертвите на насилие, каза българският еврокомисар Мария Габриел на семинар за домашното насилие в София:
Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие. Това е зов за помощ. Всички ние, участващите в процеса, който може да намали насилието над жените, да бъдем отговорни, да работим заедно, защото само, когато по цялата верига  - от превенцията до наказанията, бъде осигурена  тази координация само така ще стигнем до няколко още по силни послания до тези жени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мария Габриел: Истанбулската конвенция е инструментът за системна защита на жертвите на насилие

Истанбулската конвенция е инструментът, който позволява системна защита на жертвите на насилие, каза българският еврокомисар Мария Габриел на семинар за домашното насилие в София: Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие. Това е зов за помощ...

публикувано на 19.01.18 в 15:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип...

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36