Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два концерта с музиката на „Дийп Пърпъл” и „Рейнбоу” в Стара Загора - Children in Time

БНР Новини
Снимка: operasz.bg

На 20 януари в залата на Старозагорската опера ще има два концерта - от 15.00 и от 19.00 часа, в които ще бъдат представени едни от най-хитовите песни на Ричи Блекмор. Поради големия интерес е определен още един час. В събитието се включват „Кикимора” и Николо Коцев и оркестърът на операта. Хората са свикнали да ходят на опера в тази зала, така че с този проект искаме да привлечем и публика, която никога не е ходила на опера, но пък след това може да се престраши и да види, че не е толкова страшно казва диригентът Димитър Косев. Първият съвместен опит е от преди година със спектакъла „Шоуто продължава” с музика на „Куин”.
„Дийп Пърпъл” и „Рейнбоу” са свързани най-вече чрез Ричи Блекмор, който е основател на двете групи. Тъй като той е един от основните им музикални двигатели, двете банди доста си приличат стилово. Освен това, с „Рейнбоу” той често изпълнява песни на „Дийп Пърпъл”, като това се е случвало с трима различни певци. Вече четири, ако имаме предвид новия вокалист на групата, с когото Ричи направи завръщане към рока преди две години - казва Николо Коцев и продължава - Аз израснах с музиката на тези групи. Бях 14-годишен, когато за пръв път засвирих техните песни. Повечето от това, което знам за рок музиката е научено от тях. И до ден днешен предпочитам да слушам тяхна музика вместо повечето от модерните рок банди. Това не е носталгия, а чисто музикантско мнение. В песните на „Дийп Пърпъл” и „Рейнбоу” има инструментално и вокално майсторство, романтика, музикантлък, радост, тъга, философия, мъдрост, мачовщина и какво ли не още...
Концертът ще бъде представен още във Велико Търново (20 февуари), Габрово (21 февруари), в спортните зали.

Кикимора е в състав:
Николо Коцев (китара)
Александър Атанасов (вокал)
Николай Тодоров (ударни)
Николай Цветков (бас)
Антоний Георгиев (гост музикант) - клавишни
Иначе Димитър Косев е свързан най-вече с операта и в момента успоредно с този концерт той подготвя премиерата на операта „Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев в режисьорската концепция на Павел Герджиков за Русенската опера. Спектакълът трябва да бъде представен на 9 февруари.

Какво още сподели Димитър Косев може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.