Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновският университет чества деня на Свети Патриарх Евтимий Търновски

Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновският университет чества днес деня на Свети Патриарх Евтимий Търновски. Продължава националната дарителска кампания за изграждане на храм, носещ името на светеца в двора на висшето училище.

Велико Търново пази паметта на Свети Патриарх Евтимий като книжовник и последния български духовен водач преди падането на държавата под османско владичество, припомни проф. Иван Харалампиев:

Тука, както казва неговият биограф Григорий Цамблак, камъните са плачели, когато са го изпращали на заточение.

Десета година в университетския двор продължава изграждането на църква, носеща името на Евтимий, патриарх Търновски. Миналата година от благотворителни инициативи бяха събрани над 100 000 лева, посочи ректорът проф. Христо Бонджолов:

Все се надявам да успеем да го довършим, срокове в тази работа няма, защото не е дело на един човек или на един университет. Изграждането на един такъв храм е общонародно дело.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места. Причина е трайното засушаване и повишеното потребление през лятото. ВИК апелира водата да се използва само за питейно-битови нужди. Новите ограничени, обявени от ВИК, са в сила за градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и за селата Биволаре, Победа, Буковлък,..

публикувано на 05.08.24 в 15:19
Лидерът на

"Възраждане": Важните въпроси сега са кога ще бъдат изборите и кой ще е служебен премиер

Единствените два въпроса, които трябва да получат максимално бързо отговори, са кога ще бъдат изборите и кой ще бъде новият служебен министър-председател. Това се казва в позиция на "Възраждане", изпратена от пресцентъра на партията. И двете решения зависят изцяло от президента Румен Радев, добавят от политическата сила. Днес "Има такъв народ"..

публикувано на 05.08.24 в 15:18

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци. Пробите на хигиенната инспекция показали наличието на ешерихия коли и коли форми. В четири от 14-те водни проби от централно водоснабдяване са показали наличието на ешерихия коли и коли форми. Тестовете на водите са направени на територията на населени места в общините..

публикувано на 05.08.24 в 15:11
Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Техеран: Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора

Високопоставен представител на правителството на "Хамас" в Ивицата Газа е убит при израелски въздушен удар. Според израелските власти той е бил замесен и във военни дейности.              Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обяви, че тази сутрин е атакувала Северен Израел с дронове. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от своя страна..

публикувано на 05.08.24 в 15:04

Пожарът в планина Славянка не е овладян и от двете страни на границата ни с Гърция

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка  не е овладян и от двете страни на границата.  На наша територия има активни огнища на източния фронт, които продължават да слизат в ниската част на биорезервата Алиботуш. 120 служители на горските стопанства, пожарникари и военни гасят наземно, но на много места теренът е недостъпен.  Утре..

публикувано на 05.08.24 в 14:57
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Очаква се координирана атака на "Хизбула" и Иран срещу Израел

Очаква се координирана атака на "Хизбула" и Иран срещу Израел . Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков и добави: " В момента се намираме в 12 без 5 по отношение на някаква форма на ескалация . ... Очаква се удар от Иран в следващите от 24 до 48 часа. Този път разузнаването на Израел и САЩ имат..

публикувано на 05.08.24 в 14:24
Елена Дариева

Елена Дариева: В следващия парламент ще станем свидетели на нови колаборации

В следващия парламент може би ще станем свидетели на още повече политически субекти и сформирането на мнозинство ще стане още по-трудно . Такава прогноза направи пред БНР Елена Дариева,  социологическа агенция "Насоки".  " Различни конфигурации в следващия парламент със сигурност ще се появят. Единственият шанс да се случи някаква промяна е или да..

публикувано на 05.08.24 в 14:24