Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Турската офанзива в Сирия застрашава мирните преговори

Жертвите в боевете около Африн се множат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 21 цивилни и над 50 бойци от двете воюващи страни са загинали в тридневните боеве за сирийския град Африн, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Десетки са ранени при ракетен обстрел над турски гранични градове.

Европейският съюз изрази дълбока загриженост във връзка с офанзивата на турската армия в Северна Сирия.

„Трябва да сме сигурни,  че е гарантиран достъп до хуманитарна помощ, както и че цивилното население не страда от военните действия. Другото, което ме тревожи, е, че това може сериозно да подкопае подновяването на преговорите в Женева, които единствено биха могли да донесат траен мир и стабилност в страната,“ заяви върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че няма да спре операцията срещу кюрдските милиции. „Ще се справим с Африн, няма връщане назад. Говорихме за това с нашите руски приятели, имаме съгласие с тях, обсъдихме въпроса с другите коалиционни сили и Съединените щати,“ увери Ердоган.

Говорител на Сирийските демократични сили, част от които са и кюрдските милиции, призова предвожданата от САЩ коалиция да покаже, че е отговорна за хората в Африн, защото турската интервенция ще попречи на окончателната победа над джихадистите.

От своя страна, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън изрази притеснения от турските действия срещу сирийските кюрди. Тилърсън призна, че Турция има „легитимно“ право да защитава гражданите си от терористични елементи, намиращи се на сирийска територия, но подчерта приноса на кюрдите в борбата срещу групировката „Ислямска държава“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

Шествие срещу беззаконието по пътищата

Сдружение "Ангели на пътя" ще проведе авто и пешеходно шествие срещу беззаконието по пътищата. То ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа в центъра на София. Крайна точка на протестното шествие е Столичната община. Шествията са надпартийни , уточни Нинела Върбанова, съпредседател на сдружението. Целта на събитието е отново да се привлече вниманието..

публикувано на 23.05.24 в 08:52

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06