Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Иларионова ще се представи на второто издание на конкурса за цигулари в Сингапур

БНР Новини
Снимка: Булфото

Много трудна е програмата. Провежда се в четири тура. Специално за участниците-финалисти е написана творба от сингапурски композитор. Изключително трудна пиеса, с много предизвикателства и инструментални, и музикантски, но е интересно произведение – казва Зорница.
За отделните турове е подготвила още една задължителна пиеса от Фриц Крайслер, по една соната от Моцарт и от Брамс. В третия тур трябва да изпълни един от цигулковите концерти на Моцарт – № 3, № 4 или № 5, който ще изпълнсвирии с камерен оркестър, а за финала е избрала концерта за цигулка на Чайковски.
От вчера тя вече е в Сингапур. Предварителната селекция е оставила 33 цигулари от 11 държави от Азия, Европа и Северна Америка. Преобладават Японци и Южнокорейци. Наградният фонд на конкурса е над 110 хиляди долара и освен това възможност да свириш на една от цигулките от колекцията на консерваторията на университета в Сингапур едната от които Страдивариус от 1680 г. Има и допълнителни награди, и награда на публиката. Като на всеки конкурс.
Първият тур започва на 28 януари. След първия тур има концерт на Шломо Минц, който ще изпълни цигулковите сонати на Йожен Изаи. Вторият тур е от 1 февруари, третият е от 5 февруари, а финалът на 8 февруари.

Успех на Зорница Иларионова, а какво още сподели научите от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.