Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзиратели и охранители протестираха с балони пред Съдебната палата в Бургас

Снимка: БГНЕС

В Бургас надзиратели и охранители днес протестираха с балони, като символ на надутите обещания в системата. Близо 50 служители от двете Главни дирекции: "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" изразиха недоволството си срещу ниското заплащане и условията на труд в системата на символичен протест пред сградата на Съдебната палата в Бургас. "Тези балони са надутите обещания на правителството", каза Валентин Мартинов, член на Управителния съвет на служителите в затворите в България, и добави:

Шест месеца ни обещаваха, че ще бъдат изравнени с колегите от МВР. Да са живи и здрави колегите, но ние сме европейски надзиратели, охранители на съдилищата, не може по този начин да се постъпва с нас. Затова символично ще пуснем обещанията им във въздуха.

Повишаване на заплатите и щатната бройка са сред основните искания на служителите в системата.

В момента в общините - ето: в Дебелт - единайсет човека охраняване над триста затворници, каза един от протестиращите.

Охранители и надзиратели обещават следващият протест да е национален - в столицата, където да запознаят европейските министри на правосъдието и вътрешния ред с условията, при които работят




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври до 17 ч., когато изтече крайният срок. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 18:16

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот"

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот", който транспортира петрол по света и избягва западното ембарго върху руския износ на суровината.  Санкциите засягат 10 кораба. Те целят по-нататъшно ограничаване на петролните приходи на Москва, които Министерството на външните работи нарече "най-важният източник на..

публикувано на 11.09.24 в 17:12
Атанас Славов

Атанас Славов: ВСС суспендира Конституцията, като рестартира процедурата за избор на главен прокурор

Големият въпрос е дали ВСС може да суспендира текст от Конституцията , след като и самият Конституционен съд не го е обявил за противоконституционен, и да рестартира процедурата от миналата година за избор на главен прокурор, все едно нищо не се е случило. Няма как! Конституцията е върховен закон и не може една процедура по обикновеното..

публикувано на 11.09.24 в 17:08
Румен Йончев

В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на "Алианс за права и свободи"

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз", и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно, както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно..

публикувано на 11.09.24 в 17:05
Оливер Арсовски

Директорът на македонската опера: За нас Софийската опера е от първа класа

Директорът на Националната опера и балет на Република Северна Македония Оливер Арсовски заяви, че в страната му има огромен респект към Софийската опера и балет и това е първокласна сцена.  Ръководената от него трупа ще гостува у нас в петък с постановката "Набуко" от Джузепе Верди.  Преди ден стана ясно, че президентът на Северна Македония Гордана..

публикувано на 11.09.24 в 16:58

Децата от наводнената във Варна детска градина няма да бъдат местени

Няма да бъдат премествани деца от детската градина във варненския квартал "Владислав Варненчек" , както беше съобщено по-рано.  Част от помещенията и двора бяха наводнени след проливния дъжд.  Превантивно е бил спрян токът, но след разговор на кмета - от електроразпределителното дружество са изпратили екип на място.  След огледите на..

публикувано на 11.09.24 в 16:56
Васил Божков (вдясно) в сградата на Софийския градски съд - 11 септември 2024

Васил Божков: Пеевски иска да съсипе цялата държава

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу Васил Божков за подбудителство към убийство и опит за изнасилване. Предстои насрочването на разпоредително заседание по делото, казаха от съда. Новината дойде малко преди началото на заседанието по т.нар. "хазартно дело" срещу Божков. Пред журналисти той коментира..

публикувано на 11.09.24 в 16:51