Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Притеснявам се случващото се в ДПС да не доведе до етническо напрежение в страната"

Стоян Денчев: Видя се, че Доган не е това, което всички очаквахме!

"Той издигна хора, на които после се оказа, че няма доверие"

| Интервю
Стоян Денчев
Снимка: БНР

Видя се, че Ахмед Доган не е това, което всички очаквахме!

Това каза пред БНР проф. Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС, главен секретар на МС в правителството на Любен Беров, съветник в кабинета на Димитър Попов, вицепрезидент на "Мултигруп", бил е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, почетен председател на Съюза на читалищата.

"Очаквах г-н Доган да владее повече структурите на своята партия (ДПС - б.р.). Вярно е, че той имаше изграден ореол, който се опитаха много бързо да го свалят, но фактът, че той правеше оценки на хора, които не бяха адекватни на обстановката, показва за негова слабост, която дава и реално отражение върху сегашното развитие на ситуацията в Движението за права и свободи. ... Издигна хора, на които после се оказа, че той няма доверие. ... Не може за някой да кажеш, че е феномен, а после, след 1-2 месеца, да кажеш, че не става за нищо. И нямам предвид само г-н Пеевски. Повечето хора, които са се сблъскали... са потърпевши от това нещо", добави той.

Според проф. Денчев "от историческа гледна точка правдата е на страната на Доган, защото той е един от основателите на партията и не върви да дойде някой отвън, който ти си избрал, и да ти вземе партията":

"Хората, които подкрепиха Делян Пеевски, са също част от ДПС и това са повечето от регионалните структури, които са бастионите на ДПС. Това показва за многото работа, която Пеевски е свършил по отношение на структурите на ДПС и за слабостите на хората, на които г-н Доган е разчитал в структурите на ДПС. ... Пеевски направи доста много за развитието на ДПС. Беше видимо в резултатите, които постигнаха на последните избори".

Той прогнозира, че представителите на изселническите организации в Турция биха подкрепили на изборите фракцията на Доган в ДПС.

Стоян Денчев сподели, че не е разговарял скоро с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а поне 7-8 години не се е чувал с Делян Пеевски:

"Преди години поддържах добри отношения с него. Не съм в лоши отношения, но нямаме пресечна точка - нямам повод да говоря с него, нито пък той ме е търсил". 

Той подчерта, че няма факти, но по косвени белези може да твърди, че Пеевски има "връзки в прокуратурата и службите":

"Това не са от неговите положителни страни, но не е и негова слабост. Успял е да постави по такъв начин в зависимост определени органи в държавата, които изпълняват определени функции в областта на сигурността и правораздаването. Но не е луд този, който яде зелника, а който му го дава".

Проф. Денчев изрази притеснение случващото се в ДПС да не доведе до етническо напрежение в страната, "достатъчно е да се намери някакъв външен провокатор, който да запали искрата"

В предаването "12+3" Стоян Денчев изказа мнение, че при създалата се политическа ситуация в страната, в която не може да има стабилно редовно правителство, "може би е време да се свика нова Кръгла маса и да се свика КСНС при президента".

"Явно е, че част от политическите лидери не знаят какво точно искат. Обяснението е липсата на опит и обучение, за да си политик", смята той.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Стоян Денчев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венеция Ангова

НС отхвърли промените в Закона за семейните помощи, предложени от БСП

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за семейните помощи, предложени от БСП. Те предвиждаха еднократна помощ в размер на 7 минимални работни заплати за всяко втори и трето дете на работещи родители, осигурявали се поне 24 месеца преди раждането, и еднократа помощ от 10 минимални работни заплати за майка или осиновителка, ако тя е..

публикувано на 11.09.24 в 16:17

БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Решението на Централната банка идва след анализ, който показва изразен кредитен растеж в сегмента и ускоряването му през второто тримесечие на годината. Мярката е превантивна. Съотношението между размера на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и..

публикувано на 11.09.24 в 16:08
Кадри Симсон, европейски комисар по енергетиката

Докладът на ЕК: Газохранилищата в ЕС са пълни 90%

България е сред страните членки с най-висок процент жители, които не са успели да поддържат необходимата топлина в жилищата си през 2023 г. Това се казва в оповестения от Европейската комисия доклад "За състоянието на Енергийния съюз“ за тази година. Той бе представен от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон. Данните показват, че..

публикувано на 11.09.24 в 16:05

ВАС отхвърли жалбата на ДПС-Пеевски относно участие в частичните местни избори

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" срещу решение на ЦИК № 3591 – МИ от 4 септември 2024 г., с което е отказана регистрация за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана и за кмет на Община Омуртаг.  Върховните магистрати приемат, че..

публикувано на 11.09.24 в 15:52

Задържаха 29 нелегални мигранти на входа на Бургас

Шестима нелегални мигранти в тежко състояние със задух са приети в областната болница в Бургас, след като на КПП на входа на града е спрян товарен автомобил, пълен с млади мъже от Афганистан. Те са открити в тайници на автомобила, а кола на бургаската дирекция на "Гранична полиция" е преследвала товарния автомобил от странджанското село Крушевец...

публикувано на 11.09.24 в 15:15
Филип Гунев

Филип Гунев: И в Шенген ще бъдем принудени много бързо да въведем някакъв граничен контрол

Дори България да влезе в Шенген, ще бъде принудена много бързо да въведе граничен контрол на принципа на анализа на риска , а не систематичен. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи, и уточни: "Няма как да си позволим да не правим някаква форма на проверки на пристигащите от Гърция. Ако се отвори един..

публикувано на 11.09.24 в 15:14

ВАС разпореди на ЦИК незабавна регистрация на "ДПС - Ново начало"

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда...

публикувано на 11.09.24 в 15:03