Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Габрово е събрала достатъчно доказателства, че в дома "Хризантема" са изтезавани деца

Снимка: БНТ

Прокуратурата в Габрово е събрала достатъчно доказателства, че в Центъра за настаняване "Хризантема" са били изтезавани 2 деца, едното от които е малолетно. По случая е образувано досъдебно производство.

Ако се установи, че в случая има виновни и ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, наказанието може да бъде лишаване от свобода до три години или пробация, както и обществено порицание.

Под ръководството на прокуратурата продължават действията по разследването. Ще бъдат назначени експертизи за физическите увреждания и психическото състояние на децата, както и дали те са годни да бъдат свидетели. Ще се разследват и действията на целия персонал на дома и длъжностните лица от община Габрово, за да се установи дали са извършени и други престъпления от лица, които не присъстват във видеоматериалите, добили популярност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Заповед за дисциплинарно уволнение беше връчена на директора на център "Хризантема" в Габрово

Заповед за дисциплинарно уволнение беше връчена на директора на Центъра за деца с увреждания "Хризантема" в Габрово Маринела Лазарова  заради случаите на насилие над деца. Междувременно групата съветници от БСП в местния парламент внесе искане..

публикувано на 25.01.18 в 22:02
Томислав Дончев

Т. Дончев: Децата от Дома за деца с увреждания в Габрово трябва да бъдат изведени от там

Децата от Дома за деца с увреждания "Хризантема“ в Габрово трябва да бъдат изведени от там, а домът трябва да бъде изграден отново. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод информацията за насилие спрямо децата от страна на персонала...

обновено на 26.01.18 в 16:15
дом за деца

Даниела Василева, ръководител "Образование и социални дейности" в Габрово, е освободена

Ръководителят на Дирекция "Образование и социални дейности" в Габрово Даниела Василева е освободена от работа по взаимно съгласие.  Тя беше обвинена от вече бившата ръководителка на Центъра за деца с увреждания "Хризантема", че е била информирана за..

публикувано на 30.01.18 в 18:20
Бисер Петков

Бисер Петков: Случаят с насилието върху деца с увреждания от габровския дом "Хризантема" е изолиран

Случаят с насилието върху деца с увреждания от габровския дом "Хризантема" е изолиран, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков . По думите му това не е масова практика.  Ще се търсят възможности за увеличаване на заплатите на..

публикувано на 02.02.18 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница е ограничен

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница, който възникна на 11 юли и вече е обхванал около 650 декара - непосредствено до границата със Северна Македония, вече е локализиран и ограничен от четирите страни.  През нощта ще има..

публикувано на 16.07.24 в 17:59

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с..

публикувано на 16.07.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Хеликоптерът Ми-17 на ВВС, участващ в гасенето на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към Стрелча.

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в Стрелча

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в землището на община Стрелча. Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в Република България, информира: "Пожарът се увеличава, обхванал е голям боров масив,..

публикувано на 16.07.24 в 17:27
 Анжелика Божанова

Анжелика Божанова и "Внимавай какво си пожелаваш"

През лятото е хубаво да си говорим за книги, които може да четете и на плажа. А какво по-хубаво за плажа от едно свежо, ново криминале .  Такава е дебютната книга на Анжелика Божанова "Внимавай какво си пожелаваш" – историята с главен герой..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
На временния пункт на Община Русе на централния площад

Термометрите в Русе днес стигнаха 41,2 градуса

Максималната измерена температура, измерена днес в Русе, е 41,2 градуса, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Това е рекордна стойност за тази дата. Червен код за много високи температури в сряда

публикувано на 16.07.24 в 16:46