Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев наложи вето на промени в Закона за банковата несъстоятелност

В ГЕРБ видяха симпатии към БСП във връщането на закона, ДПС изрази несъгласие с държавния глава

| обновено на 21.02.18 в 18:59
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Проектът за промените в закона бе огласен като мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ, като негови вносители бяха трима депутати от ДПС - Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски. 

Радев се е обявил против три алинеи в Преходните и заключителните разпоредби, приети на 9 февруари 2018 г. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения.

От управляващата партия ГЕРБ смятат, че президенското вето говори за симпатии към БСП. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев няма отговор на въпрос към Елена Йончева от БСП: 

Участвала ли е тя в съдружие 50 на 50 с офшорка. Тя внася знаете, 5 000 лева, офшорката внася 315 000 лева. Тази офшорка се представлява от Зорница Блъскова, която по информация от интернет, е съдружник в една друга фирма с Георги Георгиев, за която докладът на "Алекс Партнърс" сочи, че тази фирма е източила 42 милиона лева от КТБ.
Президентът се изказва много ласкаво по отношение на Елена Йончева. И затова у нас остава горчивина дали това вето не е свързано евентуално с нещо такова.

Бившият депутат Мартин Димитров обаче е категоричен, че текстовете се правят целенасочено в полза на определени хора, но не посочи имена. 
Това е закон, написан за две предприятия, за това те да си сменят собствениците

От Движението за права и свободи изразиха несъгласие с ветото. Според депутата от ДПС Хамид Хамид, който е един от вносителите на промените, има неразбиране по тези въпроси: За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите ще се произнесе българският съд. Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът.

Правосъдие със задна дата е прилагано в България от доста парламенти. Не само не е противоконституционна дейност, но е уредено в българското законодателство, поясни Хамид Хамид в интервю за предаването "Нещо повече".

Президентът Радев обаче е на друго мнение. В мотивите си той посочва, че с промените се обявяват за нищожни всички заличавания на учредени от длъжници или трети лица в полза на банката обезпечения в периода на специалния надзор. Радев подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон, че в нарушение на правовата държава се преуреждат с обратно действие настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения. И добавя:

Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона.

Според президента само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на приетите промени в закона, ще придобие конкретни измерения.

От началото на годината, това е третото вето на президента върху приети от парламента закони. Първите две бяха срещу антикорупционния закон и закона за посевите и посадъчния материал в частта, уреждаща правото на строеж върху ниви. И в двата случая текстовете бяха препотвърдени от Народното събрание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ видя във ветото на президента симпатии към БСП

От партия ГЕРБ смятат, че президенското вето върху промените в Закона за банковата несъстоятелност говори за симпатии към БСП.  Държавният глава върна промените, чийто съавтор е депутатът от ДПС Делян Пеевски , с мотива, че се преуреждат с обратно..

публикувано на 21.02.18 в 14:23
Хамид Хамид

ДПС изрази несъгласие с ветото на президента на промените в Закона за банковата несъстоятелност

От Движението за права и свободи изразиха несъгласие с ветото на президента на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Държавният глава върна промените с мотива, че се преуреждат с обратно действие правни последици, придобити права и..

обновено на 21.02.18 в 17:02

Депутатите приеха внесения от Цонев и Пеевски Закон за банковата несъстоятелност

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност. Проектът беше огласен като мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ. Негови вносители са трима депутати от ДПС -  Йордан Цонев, Хамид Хамид  и  Делян..

обновено на 09.02.18 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04